full screen background image
Search
2021. február 26. péntek -
  • :
  • :

Zöld vállalati és önkormányzati finanszírozásra vonatkozó tőkekövetelmény kedvezményt vezet be az MNB

Zöld vállalati és önkormányzati finanszírozásra vonatkozó tőkekövetelmény kedvezményt vezet be az MNB

2020.12.09. Zöld vállalati és önkormányzati finanszírozásra vonatkozó tőkekövetelmény kedvezményt vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a kedvezményre vonatkozó adatszolgáltatás részleteit az MNB a következő hetekben egyezteti a bankokkal.

A jegybank csütörtöki közleménye szerint a klímaváltozáshoz és egyéb környezeti anomáliákhoz kapcsolódó átállási kockázat miatt kívánatosnak tartják, hogy a banki mérlegekben egyre inkább növekedjen a környezetileg fenntartható (zöld) iparágak, ügyfelek részaránya a “barna”, azaz a szigorodó környezeti szabályozásnak jobban kitett (és ezért hosszabb távon kockázatosabb) iparágakhoz, ügyfelekhez képest.

Ennek érdekében a 2021-es tőkemegfelelés belső értékelési folyamata (ICAAP) felülvizsgálatoktól kezdve az MNB úgy kívánja javítani a bankszektor kockázati profilját és pozitív ösztönzőn keresztül bátorítani a zöld hitelezést, hogy a részletes feltételrendszerben meghatározott kritériumoknak megfelelő, környezetileg fenntartható vállalati és önkormányzati kitettségek adott évi tőkekövetelményének egy részét vagy teljes egészét elengedi a tőkeszabályozás 2. pillérében – közölték. A tőkekövetelmény-kedvezményt 5 éven keresztül biztosítja az MNB.

A kedvezmény program első lépésben az – EU Taxonómia szerinti definíció szerinti – megújuló energiatermelés finanszírozására, valamint a zöld kötvények bankok általi vásárlására (befektetésekre) vonatkozik, de ez a lista 2021-ben fokozatosan bővülni fog – írták.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

More in MNB, önkormányzat, pénzügyek
Close