full screen background image

Szili Katalin: Szent István sziklára építette a hazát

Szili Katalin: Szent István sziklára építette a hazát

2022.08.20. Több mint ezer évvel ezelőtt Szent István sziklára építette a haza házát – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton Nagymányokon.

A politikus a Tolna megyei város augusztus 20-i ünnepségén hozzátette: Szent István államának közigazgatása kiállta az idők próbáját, a vármegyerendszer és az egyházi megyerendszer ma is az általa létrehozott alapokon nyugszik.

Úgy fogalmazott, az államalapító király a kereszténységet választotta, bekapcsolta Európa vérkeringésébe az országot, és mindvégig kiállt a talán legfontosabb érték, a függetlenség mellett.

A 21. század harmadik évtizedében fontos feltenni a kérdést, hogy mennyiben rengette meg a több mint ezer év ezt a sziklára épített házat – mondta.

Szili Katalin kiemelte: ma a migráció, a pandémia és a szomszédban dúló háború a legfontosabb, és a kérdés az, hogyan tudjuk megőrizni biztonságunkat Európában.

“Ma, amikor azt látjuk Európában, hogy elvesztek azok az értékek, amelyek számunkra a kereszténységet jelentették, talmivá válik mindaz, ami eddig érték volt, (…), a legfontosabb a béke és a biztonság” – fűzte hozzá.

Azt mondta, az európai világ a görög filozófiára, a római jogra és a keresztény értékrendszerre épül. “Ahhoz, hogy ebben a globális világban Európa újra tudja definiálni magát, a legfontosabb az, hogy ezeket az értékeket a jövőben is megőrizze” – hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott.

Kijelentette: ha ezektől az értékektől eltérünk, az Európa számára az önfeladást jelenti.

“A kérdés ma az: önfeladás vagy küzdés, önsorsrontás vagy építkezés” – fogalmazott Szili Katalin. Megjegyezte: “azt a Szent István-i örökséget kell megőrizni, amit a sziklára épített haza jelent”.

Kiemelte: a legfontosabb, hogy még ilyen időkben is össze tudunk fogni, és ezt a nemzetet együtt tudjuk szolgálni úgy, hogy az számunkra és a következő generációk számára a biztonságot jelentse.

A képen: Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédet mond az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepségen a Tolna megyei Nagymányokon 2022. augusztus 20-án. MTI/Kiss Dániel

MTI
Vélemény, hozzászólás?

More in Magyarország, Nagymányok, Szili Katalin, Tolna vármegye
Close