full screen background image
Search
2021. május 14. péntek -
  • :
  • :

Értékszemléletű eszközfejlesztések Tolnában

Értékszemléletű eszközfejlesztések Tolnában

2021.02.18. Sajtótájékoztató keretében mutatta be a Tolna Megyei Önkormányzat a legújabb fejlesztéseit. Két pályázati forrás tette lehetővé, hogy 21 részes oktatófilm-sorozat, mobilos túraútvonal applikáció, 3D-s kastélyrekonstrukciók és online stratégiai társasjáték készüljön el. Utóbbi egy 2 millió forintos BGA (Bethlen Gábor Alap) projekt, míg előbbiek a TOP 5.3.1 projekt keretében születtek, összesen 17 milliós összköltségben. Fehérvári Tamás elnök kijelentette, hogy az értékek védelmének jegyében megvalósított eszközfejlesztések segíthetnek az ifjúság elérésében.

Az eszközök fejlesztésével mindkét projektben a fiatal korosztályt céloztuk meg, hogy segítsünk erős, érték alapú kötődéseket kialakítani. A jelen vírushelyzet új kihívásokat hozott, viszont a kisfilmek, a társasjáték és mobil applikáció megoldást jelenthetnek.

„A helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával”című TOP-5.3.1-16-TL1-2017-00002 számú projektünket 2019-ben kezdtük el. Sikeresen folynak programjaink, hiszen már több, mint 50 zenei, képzőművészeti, közösségfejlesztő, értéktári és irodalmi rendezvény valósult meg. A jelen vírushelyzet azonban felveti a kérdést, hogyan lehet közösségeket, kötődéseket építeni, erősíteni, ha nincs mód a személyes kapcsolatok ápolására. Újra kellett gondolni a lehetőségeket és a rendezvények szervezését ugyan korlátozottan, de online megoldásokkal mégis sikerül megtartani. Az ilyen helyzetek hívják fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy megfelelő eszközökkel tudjuk támogatni például a fiatalok oktatását, ismeretszerzését.

Kincses Tolna Megye Virtuális applikáció

népművészeti értékei és épített örökségi helyszínei ismerhetők meg. A mobil telefonos app 25 értéket mutat be szöveges és hangos leírással, térképes navigációval. Az alkalmazás hamarosan elérhető az App Store-ból és a Google Play-ből is.

Elméleti 3D rekonstrukciók

Megvalósult két kastély – a tengelici Benyovszky és a Katalin-pusztai Schell kastély – elméleti 3D rekonstrukciója. A részletgazdag felvételek a történelmi épületek 1800-as évekbeli képét ábrázolják.

Mindkét fejlesztést a Gladius Auro Kft. végezte, melyet sajtótájékoztatón Benke Béla mutatott be.

Az értékmegőrzést és a fiatal korosztály oktatását segíti a 21 részes filmsorozat, amely a térség hagyományait, épített és természeti örökségét, irodalmi értékeit veszi számba. A fiatalok szokásaira, érdeklődési körére figyelemmel rövid, kb. 5 perces részek készültek, melyek főleg a témák iránti érdeklődést kívánják segíteni. A sorozathoz a megye népdalkincsére épülő zene is íródott, műsorvezetői szintén megyei színészhallgatók voltak.

Rendező: Ákli Krisztián
Operatőrök: Komjáthi Máté és Rumann Gábor
Gyártásvezető: Szabó Klarissza
Zeneszerző: Csernák Zoltán Samu
Grafikus: Leisz Tamás
Műsorvezetők: Ziegenheim Dorka és Juhász Bence

A filmek megtekinthetők a Tolna Megyei Önkormányzat Youtube csatornáján.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „A magyar kultúráért és oktatásért” címmel írt ki pályázatot a határon túli magyar közösségek egymással való kapcsolattartását elősegítő, azt fejlesztő kulturális programok támogatására. A Tolna Megyei Önkormányzat 2 millió forintot nyert “Online stratégiai játék testvérmegyei kapcsolatok hatékony fejlesztése a Z generáció körében” című MKO-KP-1-2020/1-000787 számú projektje megvalósítására.

Tolna és Hargita megye 2018. szeptember 2-án kötött testvérmegyei megállapodást. Az elmúlt pár évben a két megye között elindult egy nagyon aktív közös munka: nemzetközi pályázatokban való együttes részvétel, tapasztalatcserék, értéktári együttműködés stb. Tavaly a tervezett rendezvények elmaradtak, de a BGA Zrt. által támogatott játék mégis egy új kapocsnak számít a két vidék között, hiszen a stratégiai játék a két megye értékeit mutatja be a gyerekeknek egy platformon.

A kihívásban szerepelnek kvízek, puzzle, memória játékok, akasztófa, melyek tartalmai a két megye történelméhez, múltjához, értékeihez kapcsolódik. A játék a következő funkciókat tartalmazza: regisztráció (aktiváló e-mail, elfelejtett jelszó), profil kitöltése (nem, avatár, iskola és osztály kiválasztással), toplista (egyéni és osztálylista), infopédia (a két megye története, értéktára, Tolna megye értékei, Hargita megye értékei), tippek (javaslatok a gyereknek a játékkal és megyékkel való ismerkedésre).

Két játékos pályán lehet végig haladni és megismerni Tolna megye és Hargita megye értékeit. A játékos pályák korlátlanul újrajátszhatóak.

A fejlesztést a MarkCon Informatikai Kft. végezte, melyet a sajtótájékoztató keretében Öhlmüller Eszter ismertetett.

Az online játék a http://okoskaland.hu/ domain címen bárki számára elérhető.
Vélemény, hozzászólás?

More in értéktár, Hargita megye, internet, önkormányzat, pályázat, Tolna megye
Close