full screen background image

Elindult a Neszmély –Dunaradvány települések közti kompösszeköttetés kivitelezése

Elindult a Neszmély –Dunaradvány települések közti kompösszeköttetés kivitelezése

2021.04.02. Ahogy azt korábban már megírtuk, kompjárat létesülhet Neszmély és Dunaradvány között, ami 40 kilométeres kerülőt szüntethet meg az új dunai határátkelővel.

Várhatóan 2022-ben indul először a kompjárat a Komárom-Esztergom megyei Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között. A mintegy 1,8 milliárd forintos összköltségű fejlesztés 1,250 milliárd Ft uniós támogatás és további 546 millió Ft költségvetési többlettámogatás bevonásával valósulhat meg a nemrég meghozott kormánydöntés nyomán.

A kompra hat személyautó fér fel, így a becslések szerint naponta száz autós veheti majd igénybe. Várhatóan sok kerékpáros is a kompot fogja választani, hiszen a határ mindkét oldalán kerékpárút épül a Duna mentén: nálunk az Eurovelo 6 áthaladó szakasza, a másik oldalon pedig a Komárom-Karva kerékpárút.

A beruházás során magyar és szlovák oldalon egyaránt kiépítik a kompkikötőhöz vezető útcsatlakozást, a kikötő fogadóépületét, valamint a rámpákat. A part szlovákiai szakaszán 9, a magyar oldalon 28 parkolót hoznak létre. A projekt elkészültével a túlnyomórészt magyar lakosságú Dunaradványba és térségébe Magyarországról a korábbi 40 kilométeres kitérő kihagyásával lehet majd eljutni.

A munkaterület neszmélyi átadására egy hónapja, Dunaradványnál pedig a héten került sor.

A beruházás az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program 2. prioritási tengely, határon átnyúló mobilitás javítása és a határon átnyúló tömegközlekedési szolgáltatások javítása specifikus célú program keretében valósul meg.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in Komárom-Esztergom megye, komp
Close