full screen background image

Széchenyi-díjat kapott Prokopp Mária művészettörténész

Széchenyi-díjat kapott Prokopp Mária művészettörténész

20121.03.17. Áder János március 15. alkalmából Széchenyi-díjat adományozott dr. Prokopp Mária művészettörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritája részére.

Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során az egyetemes és a magyar művészettörténet területén folytatott kiemelkedő színvonalú munkája, mély hivatástudatát megfellebbezhetetlen szakmai tudással ötvöző, könyvek, publikációk és ismeretterjesztő előadások sorát felvonultató életműve elismeréseként részesült a rangos díjban professzor asszony.

Prokopp Mária 1939. március 25-én született Budapesten. 1962-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) művészettörténet-történelem szakán szerzett diplomát. 1976-ban szerzett kandidátusi fokozatot az itáliai trecento festészet közép-európai falfestészetre gyakorolt hatásáról írt disszertációjával. 1995-ben habilitált az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1962-től 1968-ig az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban és az Esztergomi Vármúzeumban dolgozott.

1969-től az ELTE BTK Művészettörténeti tanszék tudományos munkatársa, majd főmunkatársa, 1993-2001 között docense, 2001-től egyetemi tanára volt, jelenleg az egyetem professor emeritája. Oktatói és kutatói tevékenységének területe a 13-15. századi itáliai, magyar és közép-európai képzőművészet. Könyvei jelentek meg Giottóról, Sassettáról, Lorenzettiről és más itáliai mesterekről, valamint a magyarországi késő gótika művészetéről.

Az MTA Művészettörténeti Bizottságának tagja, a Művészettörténeti Értesítő szerkesztőbizottsági tagja, a Péter András Alapítvány és a Szent István-díj Alapítvány elnöke. 2019-ben megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét, 2020-ban A Magyar Kultúra Lovagja címet. 2020-ban Perpetuum mobile címmel jelent meg az életpályáját bemutató könyv.

Kitüntetéséhez ezúton is gratulálunk, további munkájához sok sikert, jó egészséget kívánunk!

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in elismerések
Close