full screen background image

Szabadidős élményközpontot alakítanak ki gyerekeknek Gyulán

Szabadidős élményközpontot alakítanak ki gyerekeknek Gyulán

2022.09.02. Szabadidős élményközpontot alakítanak ki gyerekeknek Gyulán az egykori alispáni lakban 350 millió forintból – közölte az önkormányzat csütörtökön közleményben az MTI-vel.

Mint írták, elkezdődtek a kivitelezési munkálatok a műemlék épületben, a beruházásra a Gazdaságfejlesztési- és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretéből 300 millió forintot nyertek el, amelyet 50 millió forint saját forrással egészítenek ki.

A fejlesztés turisztikai szempontból is fontos, és kiemelten a fürdővárosba gyermekekkel érkező, továbbá az itt élő családokat szolgálja. A mintegy 500 négyzetméteres épületben külön részt alakítanak ki az 1-2 éveseknek, az óvodás korúaknak, valamint a nagyobb (7-14 éves) korosztálynak. Lesznek vizuális (fizikai és számítógépes) játékok, önképző fejlesztő játékok, gondolkodást segítő logikai játékok, ingerserkentő játékok és fizikai mozgást igénylő játékok.

Tavasztól kora őszig lehetőség lesz a telken belül az udvaron is játszani; a burkolt felületen csoportos foglalkozásokat és színházi előadásokat tartanak majd, továbbá sportolási lehetőséget is biztosítanak a gyerekeknek.

A felújítás során szigetelik a padlásteret, cserélik a tetőhéjazatot, javítják a külső homlokzatot, teraszt alakítanak ki, korszerűsítik az épületgépészeti- és épületvillamossági rendszert, átalakítják a belső alaprajzi elrendezést, hőszigetelt üvegeket építenek be az ablakokba. Az épület akadálymentesített lesz.

A munkálatokat a helyi Futizo Kft. végzi, a befejezési határidő 2023 március vége.

A műemléki védettség alatt álló épület az 1801-es nagy tűzvész után, id. Cziegler Antal uradalmi építész tervei alapján, copf stílusban épült. Leghíresebb lakója Szombathelyi Antal alispán (1802-1862) volt, akit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Kossuth Lajos nevezett ki Békés vármegye kormánybiztosává.

Az épület az 1980-as évekig a városé volt, majd állami tulajdonba került. Egy ideig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szegedi regionális irodája kirendeltségeként működött, 2010 óta üresen állt. 2017 őszén sikerült ingyenes vagyonkezelési- és elővásárlási joggal birtokba vennie az önkormányzatnak – írták.

Forrás: MTI. Fotó: Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter
Vélemény, hozzászólás?

More in Békés vármegye, GINOP
Close