full screen background image
Search
2021. augusztus 1. vasárnap -
  • :
  • :

Pető Pétert választották a Magyar Natúrpark Szövetség elnökévé

Pető Pétert választották a Magyar Natúrpark Szövetség elnökévé

2020.06.17. Kimlén lesz a Magyar Natúrpark Szövetség székhelye. Az országos szervezet elnökévé Pető Pétert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnökét választották, aki a Szigetköz Natúrpark Egyesületet is irányítja.

Tavalyelőtt márciusban – többéves munka eredményeként – nyerte el Szigetköz a natúrpark címet. A Szigetköz Natúrpark vezetője Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke lett.

“A napokban szervezett közgyűlésen a Magyar Natúrpark Szövetség elnöki tisztségére jelöltek, minden jelen lévő natúrpark egyhangú szavazatával nyertem el a posztot. Az elnökség kilenctagúvá bővült, a munkámat egy főtitkár és hét alelnök segíti, akik az ország valamennyi régióját lefedik. Térségük elismert szakemberei, több évtizedes tapasztalattal” – hangsúlyozta Pető Péter, aki arról is büszkén számolt be, hogy Kimlére teszi át székhelyét az országos szövetség.

Pető Péter 2006-ban lett Mosonmagyaróváron önkormányzati képviselő. Azóta foglalkozik szorosabban a térség turizmusával. “A Szigetközzel 2006-tól kezdtem mélyebben foglalkozni, amikor a megyei közgyűlés turisztikai munkacsoportja mellett én koordináltam a kistérség turisztikai koncepciójának és stratégiájának elkészítését. Gyermekkorom óta járom e vidéket. Számos olyan gonddal találkoztam, amiket úgy éreztem, fel kell vállalni.

Legyen szó a szúnyog- vagy a hódkérdésről, a kerékpárutak helyzetéről. A Szigetköz TDM szervezetet a környékbeli vállalkozásokkal, önkormányzatokkal 2009-ben hoztuk létre, mely mára 150 tagot számlál. A szervezet feladata elsősorban a marketing. Ezért is kerestük azt a szervezeti formát, mely komplexen tudja a térség ügyeit felkarolni. A településekkel egyetértésben találtunk rá a natúrpark formára. Szigetköz országosan a tizedikként nyerte el a címet, melyet azóta még hat térség kapott meg” – emelte ki.

“Natúrparkunk célja továbbra is az, hogy a Szigetközt teljes egészében felvállaló, a területfejlesztés, a vidékfejlesztés, a környezetvédelem és a turizmus területén egyaránt tenni akaró és tudó összefogás jöjjön létre. A Szigetköz Natúrpark a természet, a táj és az abban élő és alkotó ember harmóniája. Értékőrző és értékteremtő térség. Tennünk kell érte, hogy unokáink is ugyanezt érezhessék” – hangsúlyozta Pető Péter, aki feladatának tekinti, hogy ne csak a magyar oldalon, hanem a Duna szlovák oldalán is elősegítsék a csallóközi natúrpark létrejöttét.

A Szigetköz Natúrpark munkaszervezete a Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület, kimlei székhellyel. Az egykori hivatali épületbe költözik a Magyar Natúrpark Szövetség is.

Az új szövetségi elnök a terveiről is beszámolt. “Ahogy a Szigetköz esetében, úgy országosan is fontosnak tartom, hogy az emberi tevékenységet a természettel összhangban végezzük. Bízom benne, hogy a natúrparki lefedettséggel itthon is elérjük az európai szintet. Erősíteni szeretném a Kárpát-medencei együttműködéseket, ahogyan a meglévő tizenhat natúrparkot is, illetve elő szeretném segíteni újak létrejöttét is” – szögezte le Pető Péter.

Forrás/fotó: Kisalföld
Vélemény, hozzászólás?

More in Győr-Moson-Sopron, Magyar Natúrpark Szövetség
Close