full screen background image

Partnerség a helyi gazdaságfejlesztés érdekében

Partnerség a helyi gazdaságfejlesztés érdekében

2023.02.14. A mostani gazdasági helyzetben kulcsfontosságú az önkormányzatok és intézményeik számára a gazdaságos működés, az energetikai és zöld fejlesztések elindítása, és az ehhez kapcsolódó pénzügyi források megszerzése. Ebben kíván a Magyar Bankholding Zrt. az önkormányzatok partnere lenni, amikor stratégiai együttműködési megállapodást köt a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségével.

A megállapodás keretében a bankcsoport tagjai mind projektfejlesztési, mind működésfinanszírozási tapasztalataikat, szaktudásukat még koncentráltabban kívánják a megyei-, valamint régiós-, − elsősorban fenntarthatósági és zöld − fejlesztési elképzelések szolgálatába állítani. A megállapodás aláírásakor Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója elmondta: „A Magyar Bankholding jelenleg is meghatározó szereplője az önkormányzati pénzügyi piacnak, tagbankjainak ügyfélkörébe több mint 1200 számlavezetett önkormányzat és további 3100 önkormányzati intézmény, vállalat tartozik. Az önkormányzatok piacán elért szilárd pozíciónkat a jövőben tovább kívánjuk erősíteni a nagyobb önkormányzatok és a kapcsolódó intézményeik irányába történő nyitással”.

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége képviseletében Pajna Zoltán elnök elmondta: „Közös célunk a megyei helyi önkormányzatok fejlesztési elképzeléseinek minél hatékonyabb megvalósulása, és mindkét szervezet kívánatosnak tartja, hogy növekedjen a környezetileg fenntartható iparágak, ügyfelek részaránya a térségi fenntartható infrastruktúra- és gazdaságfejlesztés révén”.

A most megkötött megállapodás értelmében a felek fokozottan keresik az együttműködési lehetőségeket az önkormányzati infrastruktúra fejlesztése, az önkormányzatok és KKV-k energetikai fejlesztése, a foglalkoztatási hatékonyságot eredményező gazdaságfejlesztés, valamint a KKV-k és az agrárium fenntartható technológiai fejlesztése területén. A megállapodás keretében a Takarékbank és az MKB Bank széleskörű szolgáltatással segít összeállítani a helyi fejlesztési programokhoz, projektekhez szükséges fenntartható finanszírozási eszközöket. Ennek során komplex települési-/városfejlesztési tanácsadást, valamint ezirányú igény esetén zöld (fenntarthatósági) és digitális célokat szolgáló teljeskörű pályázati menedzsmentet kínál. Támogatást nyújt továbbá a célok megvalósítását leginkább elősegítő finanszírozási struktúra (hitel, tőke, kötvény, leasing, faktoring stb.) összeállításában is.

Közel 40%-os piaci részesedéssel a Magyar Bankholding jelenleg is meghatározó szereppel bír az önkormányzati pénzügyi piacon. Ügyfélkörébe több mint 1200 számlavezetett önkormányzat (köztük a legkisebb helyi önkormányzattól a megyei önkormányzatig bezárólag) és további 3100 önkormányzati intézmény, vállalat tartozik. Számukra a bankcsoport regionális pénzügyi és fejlesztési tanácsadással egybekötött finanszírozási-, valamint számlavezetési, betételhelyezési tevékenységet végez egyedi kiszolgálás keretében. Az önkormányzatok piacán elért szilárd pozícióját a bankcsoport a jövőben tovább kívánja erősíteni a nagyobb költségvetéssel rendelkező önkormányzatok és a kapcsolódó intézményeik irányába történő nyitással.

A bankcsoport kiemelt figyelmet fordít az önkormányzati ügyfélkörre, így önálló divízió működik a bankcsoporton belül az önkormányzatok és intézményeik, valamint az egyházak még magasabb szintű, egyedi kiszolgálására. A Magyar Bankholding jövőbeni tervei között szerepel egy zöld, energetikai fejlesztést segítő önkormányzati hiteltermék kialakítása.

Háttérinformációk – Magyar Bankholding Zrt.

A hazai tulajdonú Magyar Bankholding Csoport az ország második legnagyobb bankcsoportja. A bankholding célja a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport egyesítésével és transzformációjával Magyarország leginnovatívabb integrált bankjának létrehozása, amely élen jár az ügyfelek személyre szabott kiszolgálásában, valamint elkötelezett a magyar emberek, vállalkozások és gazdaság iránt.

A Magyar Bankholding Csoport számos területen jelenleg is piacvezető, így a vállalati szegmensben, azon belül is a mikro-, kis- és középvállalatok hitelezésében, az agrár- és élelmiszeriparban, valamint a lízing piacon. 2,2 millió lakossági és 375 ezer vállalati ügyféllel, az ország legnagyobb fiókhálózatával, illetve több mint 10 000 munkavállalóval rendelkezik. Összesített mérlegfőösszege meghaladja a 10 940 milliárd forintot.

A Budapest Bank és az MKB Bank egyesülése 2022. március 31-én sikeresen megvalósult, az akkor egyesült hitelintézet átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik. A Takarékbank csatlakozására, a jogi fúzióra 2023. április 30. napján kerül sor. Innentől MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal működik tovább az egyesült MKB Bank és a Takarékbank.

Forrás:Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége
Vélemény, hozzászólás?

More in együttműködés, Magyar Bankholding Zrt., MÖOSZ
Close