full screen background image

Nyolc nyertes nemzetközi pályázata van Baranya megyének

Nyolc nyertes nemzetközi pályázata van Baranya megyének

2017.05.26. Nyolc nemzetközi pályázaton 276 millió forintot nyert a Baranya Megyei Önkormányzat és szakmai partnerei, egy pedig még függőben van, győzelmi esélyekkel. A pénzből különleges beruházások, fejlesztések valósulhatnak meg a térségben – erről számolt be Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke.

Dunai turizmus: A környezetkímélő közlekedési eszközökkel a Duna menti turisztikai fejlesztés (Transdanube.Pearls) célja,  hogy a Duna vonalát követve, Németországból egészen Romániáig a turisztikai látványosságokat fenntartható közlekedési eszközökkel elérhetővé tegyék. Felmérik és hálózatba kapcsolják a turisztikai látványosságokat, továbbá a fenntartható közlekedési módok megalapozzák a jövőben szükséges fejlesztéseket a kerékpáros, vasúti, illetve vízi közlekedés területén. A megyében a projekt célterülete a Mohácsi járás illetve a Mohács–Villány–Pélmonostor közlekedési csomópontok területe. Az elnyert összeg: 52 millió forint. Minden projektnél  85 százalék érkezik az uniótól, 10 százalék a hazai  társfinanszírozás, és 5 százalék önerő.

Kármentesítés Olyan szennyezett területek kármentesítéséről (TANIA) van szó, melyek ipari, bányászati tevékenységek következtében váltak szennyezetté, és jelenleg is veszélyeztetik az ökoszisztémát, a felszín alatti ivóvízkészletek tisztaságát. A projekt célja az egészségesebb természeti környezet elérése, a természeti örökség megőrzése és a környezetszennyezés káros hatásainak csökkentése a jelenleg ismert legmodernebb módszerrel, a nanotechnológia alkalmazásával. Az elnyert összeg 47,3 millió forint.

Örökségvédelem: A természeti és kulturális örökség védelmére kerül sor az özönvízszerű esőzések károsító hatása ellen (ProteCHt). A természeti katasztrófák nem csak a kulturális örökségekben tesznek kárt, hanem veszélyeztetik azok látogatóit is. A projekt a kockázatok mérséklésére törekszik. Elnyert összeg: 65,6 millió forint.

Erdők és állatok A határon átnyúló erdők növény- és állatvilágáról készül felmérés és átfogó adatbázis

(Red Faith). A projekt lehetővé teszi a növényzet fajtaöszszetételének vizsgálatát, az inváziós fajok kiszűrését, a domborzati viszonyok felmérését, a növényzet betegségeinek korai stádiumban történő észlelését, jégkárok felmérését, valamint ismeretterjesztő anyag összeállítását szakemberek részére. Elnyert összeg: 21,5 millió forint.

Szakmai képzés Felsőoktatási területfejlesztési szakmai képzést (ISD Uni) is indítanak. A projekt tanulmányutakat, tudományos publikációk kidolgozását, műhelymunkákat, tananyagfejlesztést, a tananyag kísérleti jellegű oktatását tartalmazza Pécsett és Varasdon. Elnyert összeg 15,7 millió forint. Közlekedésfejlesztés Az elektromos közlekedés jelentőségét tudatosítják társadalmi szinten (EVcc). Kapronca és Pécs elektromobilitásának fejlesztését, a helyi adottságokhoz rugalmasan alkalmazkodó közlekedésfejlesztését végzik el. Első lépésként felmérik a meglévő műszaki lehetőségeket és akadályokat. Elnyert összeg: 19 millió forint.

Munkaerőképzés A horvát–magyar munkaerőpiaci elemzés és képzés (I-DARE) célja a térség helyzetének felmérése, az „önindító” program tapasztalatainak az átadása, a program  módszertanának feldolgozása, horvátországi adaptációjának lehetősége, az üzletiterv-készítés alapjainak bemutatása, a vállalkozás indításával, a vállalkozóvá válással kapcsolatos információk átadása. Elnyert összeg: 15,3 millió forint.

Mézkapcsolat A „mézédes” határ menti együttműködés (Bee2Be) célja a méz fogyasztásának növelése, a méz és az egyéb méhészeti termékek népszerűsítése, a környezettudatosság erősítése a méhek védelmében, a mézhez kapcsolódó turizmus fejlesztése, versenyképesség javítása új turisztikai pontok kialakításával, illetve közös piaci márka létrehozása. Elnyert összeg: 40,3 millió forint.

Szigetvári jelölt Európai Örökség címre „Két var – egy hős” címmel nyújtott be közös pályázatot (European Heritage Label) Horvátország és Magyarország (a Baranya Megyei Önkormányzat), melyben Zrínyi Miklós hősiességet, valamint a csáktornyai es szigetvari var európai jelentőséget emeltek ki. A Európai Örökség cím elnyerése eseten a múzeumok kiállításai több nyelven elérhetők lesznek, es az internetes felületek is többnyelvű ismertetőt adnak. 19 tagállamból 25 pályázat érkezett be, eredmény a cím odaítéléséről 2018. év elején várható. Kincses Baranyából a Zrínyi örökség esélyes az Európai Örökség címre. Az értékelésnél a legfontosabb szempont a helyszín európai jelentősége es a tevekénységek, melyek az európai dimenziót hivatottak erősíteni.

Forrás/fotó: Baranya Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in Baranya vármegye, Duna, környezetvédelem, közlekedés, Nagy Csaba, oktatás, pályázat
Close