full screen background image

Népszokásokat, épített örökségeket és természeti kincseket is megörökítettek az első Baranya Filmmaratonon

Népszokásokat, épített örökségeket és természeti kincseket is megörökítettek az első Baranya Filmmaratonon

2022.06.15. Több mint egy tucat filmet díjaztak az első Baranya Filmmaraton eredményhirdetésén, melyet kedd délután tartottak a Baranya Megyei Önkormányzat Dísztermében. Az első Baranya Kincsei Filmmaratonra 38 stáb regisztrált. A pályázóknak a hagyományok Baranyáját, Zöld Baranyát és a megújuló Baranyát kellett bemutatniuk saját szemszögükből a mindössze egy perces alkotásokban.

A Baranya Megyei Önkormányzat a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karral hagyományteremtő céllal rendezte meg az első Baranya Kincsei Filmmaratont. A játék egyfajta versenyfutás volt az idővel. A résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap állt rendelkezésükre a filmjük elkészítésére. A megye minden részéről, sőt még Székesfehérvárról is érkeztek versenyzők. Baráti közösségek, iskolai osztályok, családok alkottak stábokat, hogy bemutassák Baranya megye nevezetességeit, de a nevezők között voltak tapasztalt fotós, filmes szakemberek is.

A pályamunkákat nemzetközileg is elismert szakmai zsűri bírálta el. Díjazták többek között a legjobb rendezőt, legfiatalabb jelentkezőt, legjobb operatőrt és vágót, valamint a legjobb szereplőt is. Így több mint egy tucat alkotást jutalmaztak.

A díjátadón Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, egyben a verseny fővédnöke elmondta. A játékot azzal a céllal indították útjára, hogy több figyelmet kapjon Baranya, erősödjön a megye pozíciója és megtartó ereje. Öröm volt látni, hogy családok azért utaztak a hétvégére Baranyába, hogy felkutassák és bemutassák rejtett kincseinket, mondta a megyei elnök.

A nyertes filmet Horváth Csilla és Hollósi-Simon István készítették, Szigetváron, Pécsett és Abaligeten forgattak. A film címe: Baranya kapui. Az alkotások folyamatosan megjelennek majd a Baranya Megyei Önkormányzat közösségi oldalán és a honlapján, a legjobb filmet pedig a Megyenapon is levetítik majd.

A sajtótájékoztatón elhangzott a Baranya Kincsei Filmmaraton jövőre is megrendezésre kerül.

Forrás: Baranya Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in Baranya megye, film
Close