full screen background image

Minority SafePack – az őshonos nemzeti közösségért

Minority SafePack – az őshonos nemzeti közösségért

2021.04.29. A Minority SafePack egy polgári kezdeményezés, melyet az RMDSZ és európai partnerei dolgoztak ki, kisebbségi szolidaritási mozgalmat alakítva ki Európában. 

Az indítvány javaslatai összességében mintegy 50 millió, őshonos nemzeti közösséghez és nyelvi csoporthoz tartozó polgár érdekeit, többség és kisebbség együttműködését, az európai kulturális hagyaték védelmét szolgálják. 

Célja egy olyan Európa megteremtése, amely valós értékként tekint a nyelvi és kulturális sokszínűségre, védi és támogatja azt, hozzájárulva ahhoz, hogy minden polgár egyenrangú tagja legyen a társadalomnak.

A kezdeményezést több, mint egymillió uniós polgár támogatta aláírásával, illetve az Európai Parlament, több tagállami, tartományi és regionális parlament is határozatot fogadott el támogatásáról. Az Európai Bizottság azonban 2021. január 15-i közleményében végül elutasította, annak ellenére, hogy az a hatályos szabályozás minden pontjának eleget tett.  

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, valamint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége is kiáll a külhoni magyarok, a magyarországi nemzetiségek és az európai kisebbségek ügye mellett!

Megyei és települési önkormányzatokkal karöltve támogatjuk a Minority SafePack kezdeményező bizottsága által március 24-én benyújtott javaslatot, mely az Európai Bizottság döntésének semmissé nyilvánítását kéri az Európai Unió Törvényszékétől. Tiltakozunk és felszólítjuk az Európai Bizottságot, javítsa ki korábbi döntését és vegye ismét napirendre a Minority SafePack javaslatait.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in Hajdú-Bihar megye, Minority SafePack
Close