full screen background image

Mentőautó gyűjtemény a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban

Mentőautó gyűjtemény a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban

2023.01.19. Kilenc új mentőautóval, köztük egy igazán különleges horgolt darabbal bővült Trencsényi Péter mentőautó gyűjteménye a kalocsai Szent Kereszt Kórház anyaintézménye, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Osztály előterében. A vitrinekben így már 320 autó, 9 helikopter, 1 hidroplán és 1 légpárnás mentőjármű látható.

Trencsényi Péter, a Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület munkatársa 21 éve életmentéssel, betegellátással foglalkozik. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán segédápolóként kezdett, majd a műtőssegéd képesítés megszerzését követően a baleseti ambulancián dolgozott több, mint 12 évet.

Ez idő alatt mentőápolóként is dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál. Immár 7 éve pedig a Magyar Honvédség mentőápolója, felcsere, időnként katonai mentő repülőn és mentő helikopteren teljesít szolgálatot.

Péter mentőautók iránti vonzalma gyermekkorában kezdődött. A gyűjtést 2005 környékén kezdte és első kiállítására 2009-ben került sor a Kecskeméti Mentőállomáson. Egy idő után azonban a mentőállomás folyosója betelt, így került át a kibővített gyűjtemény a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház mentőbejáratához. A forgalmas előtérben áthaladó betegek, hozzátartozók és természetesen a gyerekek nagy érdeklődéssel és örömmel időznek a vitrinek előtt.

A gyűjtemény darabjai között számos fajtájú és formájú, mentésre tervezett jármű látható. Mentő gépkocsi, rohamkocsi, orvosi kocsi, hegyi mentő, teherautó és busz a tömeges balesetekhez, lánctalpas havasi mentéshez, katonai mentőautó és még sok különleges életmentéshez használt jármű.

A gyűjtemény további érdekessége, hogy ennek csak egy töredékét vásárolta, a többségét ajándékként kapta, hiszen már minden barátja ismeri szenvedélyét, így a világ minden tájáról – Németországból, Franciaországból, Japánból, Londonból, a Kanári-szigetekről is – érkeztek ide kincsek.

Többször előfordult, hogy a születésnapi, névnapi, vagy éppen a karácsonyi ajándék is rejtett egy-egy különleges darabot, de kórházban kezelt beteg vagy látogató is adományozott már a gyűjteménybe, melyek természetesen bekerültek a kiállított darabok közé.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház, kalohírek.hu
Vélemény, hozzászólás?

More in Bács-Kiskun megye, Kalocsa
Close