full screen background image
Search
2021. február 25. csütörtök -
  • :
  • :

Megyei elismeréseket is átadnak a Magyar Kultúra Napján

Megyei elismeréseket is átadnak a Magyar Kultúra Napján

2016. január 21. Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján ünnepi rendezvénnyel tisztelegnek sokhelyütt az országban a Himnusz születésnapja előtt. Ezen a napon – hagyományosan – elismeréseket is átadnak a megemlékezéseken. Nincs ez másképp szűkebb lakókörnyezetünkben, Győr-Moson-Sopron megyében sem.

A péntek délutáni mosonmagyaróvári rendezvényen (14.00 óra, Fehér Ló Közösségi Ház) a város díjainak átadásán túl egy megyei elismerés is gazdára talál: Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke Keresztény Gyulának, intézményvezetőnek, zenekarvezetőnek adja át a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díjat, Kulturális Tagozatban.

Győrben ugyanezen a napon, tehát pénteken 17.00 órakor kezdődik a Magyar Kultúra Napi ünnepi megemlékezés (Richter terem). A város elismeréseinek átadását követően Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke Dr. Mészáros László fotóművészt köszönti és nyújtja át számára a megyei önkormányzat elismerését, a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díjat, Kulturális Tagozatban.

A díjazottak méltatása:

Keresztény Gyula életében gyermekkora óta meghatározó szerepet tölt be a zene. Édesapjával és három testvérével gyakran tartottak házi koncerteket. Egyik alapítója a Kislaptáros Zenekarnak, 29 éve ápolja és továbbadja a magyar és a szigetközi hagyományokat. A barátokból álló zenekar közel két évtizede alapította meg a Sűrű Rántás Tábort, ahol mára 120 gyermeknek tanítanak népzenét nyaranta. A díjazott aktív közreműködésével havi rendszerességgel tartanak táncházat a Fehér Ló Közösségi Házban, ahol a talpalávalót szintén a Kislaptáros Zenekar húzza. Keresztény Gyula szívügye, hogy megmutassa, tevékenységük jó példa arra, hogy egy kis közösség is nagy értéket teremthet. A díjazott úgy véli, hogy a sikereket csak közös erővel tudták elérni, zenésztársai nélkül ez nem működött volna.

Mészáros László 1962-től kezdve járt fotózni a Hanságba és a Fertő-mentére. A megye természetvédelmi vezetőivel együtt rendszeresen bejárta Sopron és Győr környékét, valamint a Hanság védetté nyilvánításához dokumentációs fotókat készített a javasolt területekről. 1975-ben a Győri Fotóklub tagja lett. 1977-ben a lébényi, egykori pálos kolostorban volt az első fotókiállítása. Ezt követően hamar országosan elismert fotós lett köszönhetően a magazinokban, naptárakban megjelent munkáinak, és kiállításainak. 1982-ben már a Művészeti Alap és a Magyar Fotóművészek Szövetségének a tagja. Az utóbbi évtizedekben nemzetközi és hazai fotópályázatokon több mint 30 díjat nyert, számos országban volt fotókiállítása. 21 fotóalbuma jelent meg magyar, német és angol nyelveken. Szinte mindegyik könyvében szerepeltek a megye, illetve a megyeszékhely, Győr természeti és épített örökségének kincsei.

Dr. Mészáros László Győr-Moson-Sopron megye természeti kincseinek és épített örökségének rendkívül magas színvonalú megörökítéséért, a természetvédelem ügyének elhivatott támogatásáért, több mint fél évszázados kiváló fotóművészi tevékenységéért részesül a díjban.

Forrás: gymsmo.hu
Vélemény, hozzászólás?

More in elismerések, Győr, Győr-Moson-Sopron, kultúra, Mosonmagyaróvár
Close