full screen background image
Search
2021. augusztus 1. vasárnap -
  • :
  • :

Megújulhat a III. Béla Gimnázium „C” épülete

Megújulhat a III. Béla Gimnázium „C” épülete

2020.09.05. A bajai III. Béla Gimnáziumot 263 évvel ezelőtt alapították. Az intézmény az évszázadok alatt komoly hírnévre tett szert, ahol minőségi oktató- nevelő munka folyik a kezdetektől fogva.

Baja város lokálpatriótái fontosnak és szívügyüknek tekintették, hogy az erősen leromlott állapotú épületet felújítsák, erre igen komoly összegre volt szükség, mely előteremtésére egy 2014- ben kiírt pályázat nyújtott segítséget. Ha nem is teljes rekonstrukcióra, de az épület kb. 84 éves nyílászáróinak cseréjére, az utcai, udvari homlokzati falak, padlásfödém hőszigetelésére, és a falak nemes vakolattal való bevonására kerülhetett sor. A 200 milliós beruházáshoz 2015-ben az önkormányzat 50 millió forinttal járult hozzá.

Az épület felújításának befejezésére 2018-ig kellett várni, amikor is a Bajai Tankerületi Központ által benyújtott pályázat által 144,79 millió forintból lehetségessé vált az A épület megújulása, mely lehetővé tette a tornatermekhez kapcsolódó fiú-lány öltözők komplett felújítását, közlekedők burkolatának felújítását, tantermek parkettacsiszolását, javítását, minden szinten festés-mázolást, belső ajtók felújítását, cseréjét, beléptető,- videó megfigyelő, tűzjelző és riasztó rendszer kiépítését.

Ezen fejlesztések ellenére még mindig maradt feladat. Az intézmény C épületét 2017-ben nyilvánították életveszélyesnek, melynek eredménye képpen 500 tanuló mindennapos testnevelés oktatása került veszélybe, nem is szólva a tanórán kívüli foglalkozások lehetőségének kieséséről.

Kedden a neves intézmény előtt sajtótájékoztató keretében közösen jelentette be Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, Sárosi Magdolna, a tankerületi igazgató, Arnóczki János a gimnázium igazgatója és Vedelek Norbert, a megyei alelnök, hogy megvalósulhat ez az újabb fontos és jelentős beruházás, a “C” épület teljes körű felújítása.

A térség országgyűlési képviselője és a tankerületi központ folyamatosan kereste annak lehetőségét, hogy megoldja a fennálló problémát, melynek eredményeként, a szeptember elsejei sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az EMMI 134 millió Ft-os támogatást biztosít az épület teljes körű felújítására.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in Bács-Kiskun megye, Baja
Close