full screen background image

Megújul a teveli Faluárok

Megújul a teveli Faluárok

2021.04.01. Mintegy másfél év múlva már nem fog problémát okozni a csapadékvíz Tevelen. A helyi önkormányzat ugyanis 378,78 millió forintos TOP (Terület- és településfejlesztési Operatív Program) vissza nem térítendő támogatást nyert, amelyből a Faluárok vízrendezését finanszírozzák. A projekt jelenleg az előkészítés fázisában tart: a tervezés és engedélyeztetésen túl, immár a kivitelező kiválasztása is zajlik.

A Faluárok, mint fő vízgyűjtő már nem alkalmas a hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadékvizek biztonságos elvezetésére, hiszen annak műszaki állapota korántsem megfelelő. A mérnökök már meg is tervezték, milyen módon rendezik a csapadékvíz elvezetését a községben.

A völgyfenéken elhelyezkedő árokba – a nagy lejtésviszonyok miatt – gyorsan áramlik be a részvízgyűjtő területekről érkező csapadékvíz. A tervezés szempontjai között szerepel, hogy az összegyűjtött víz lehetőség szerint helyben maradjon.

A tervezők összesen négy szakaszra osztották a megújítandó Faluárkot. Minden részen az adott környezeti viszonyoknak megfelelően végzik el a szükséges munkálatokat. Egyes árokszakaszokon kikotorják a felgyülemlett iszapot, gyérítik az elburjánzott növényzetet, és fűzfák telepítésével teremtenek jó ökológiai állapotot, míg máshol kőkosár árokfenékkel és kőpaplan borítású árokrézsűvel segítik elő a csapadékvizek talajba szivárogtatását. Egy másik szakaszon a part menti növényzónák megtartását tűzték ki célul, illetve kőburkolat kiépítésével kívánják a meder erózióját megakadályozni.

A teljes mértékben támogatott TOP-2.1.3-16-TL1-2019-00008 azonosítószámú projekt összesen 378 784 920 forintot foglal magában; eredményeként rendezett, a falusias környezetbe jól illeszkedő burkolt meder alakul ki jövő szeptember végére.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt a www.tevel.hu oldalon olvashatnak.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in Tevel, Tolna megye, TOP
Close