full screen background image

Lezárult a SacraVelo projekt

Lezárult a SacraVelo projekt

2021.04.28. „Az összefogás meghozta az eredményt, mely megteremti egy jövőbeni szélesebb együttműködés lehetőségét” – hangzott el a SacraVelo projekt keddi online záró konferenciáján. Az eseményen a projekt minden partnere beszámolt a megvalósult fejlesztésekről.

Mgr. Jozef Viskupič, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat elnöke köszöntőjében kiemelte, a szakralitás történelmünk elválaszthatatlan része, büszkék lehetünk elődeink munkájára, építészetére. „A kerékpáros infrastruktúra nemcsak a sport, hanem kulturális kikapcsolódás is, mely számos ismeretet közvetít. Emellett pedig a lakosság életmódját is javítja”- tette hozzá.

„A projektben komppal került összeköttetésbe az újonnan kialakított kerékpárút, ami az idegenforgalom és a helyben élők számára is értéket teremt. A projekt sikeres, mely, reméljük, a következő időszak tervezésében is szerepet játsszik majd”- mondta el Mgr. József Berényi, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat alelnöke.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke, a projekt vezető partnereként megköszönte minden partner projektben nyújtott színvonalas munkáját.

„Az összefogás meghozta az eredményt, mely megteremti egy jövőbeni szélesebb együttműködés lehetőségét”- hangsúlyozta. Hozzátette, Győr-Moson-Sopron megyében 110 település és további szervezet, valamint intézmény kapcsolódott be valamilyen formában a SacraVelo projektbe, ami például a szintén szlovák-magyar együttműködésben megvalósuló Bike&Boat projekttel és az Aktív Magyarország program fejlesztéseihez is szorosan kapcsolódik.

„A kerékpáros kirándulások során ismert és kevésbé ismert szakrális látványosságokat, helyszíneket is bejárhatunk, egyúttal ideális feltételeket teremt a turizmus a járvány utáni fellendítéséhez is”- húzta alá a politikus.

Németh Zoltán azt is kiemelte, természeti környezetben kis távolságokat lehet bejárni kerékpárral, mely egyre felkapottabb szabadidős tevékenység. Ráadásul nem tömeges kikapcsolódási mód, hanem itthon, biztonságos környezetben lehet kikapcsolódni, így a turista nincs kiszolgáltatva az adott ország beutazási szabályainak és attól sem kell tartani, hogy az utazást az utolsó pillanatban meghiúsul a járványhelyzet miatt.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke részletesen bemutatta a megvalósult elemeket és arra is részletesen kitért, hogy Komárom-Esztergom megyében is arra törekedtek, hogy más európai uniós projekttel és kerékpáros beruházásokkal összhangba hozzák a SacraVelo-s fejlesztéseket.

Dr. Resiner Ferenc, a Győri Egyházmegye püspöki helynöke „Szakrális élet és hagyományok Győr-Moson-Sopron megyében” című előadásában saját élményeivel fűszerezett beszámolót tartott a zarándoklat megyénkben élő hagyományairól.

Győr-Moson-Sopron megyében Szil községben kerékpáros centrum valósult meg. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat Németh Péter, Szil polgármestere ismertette, aki reményét fejezte ki, hogy a projekt keretében elkészült imázsfilm kedvet csinál a település meglátogatására.

A „SacraVelo – határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében” című projekt 2016-ban indult el a Győr-Moson-Sopron megye vezető partnerségével, valamint Komárom-Esztergom, Pozsony, Nagyszombat megyék és Szil és Bacsfa települések részvételével. Célja, hogy bemutassa a magyar-szlovák határ menti térség négy, Duna-menti megyéjének gazdag kulturális örökségeit és szakrális értékeit.

A projekt keretében mintegy 900 km-es kerékpáros úthálózatot jelöltek ki, melynek Győr-Moson-Sopron megyei szakasza 648 km hosszú. A SacraVelo zarándokutakon való könnyebb tájékozódást többféle kerékpáros útirányjelző tábla segíti.

Ezek mellett a szakrális látnivalókat bemutató információs pontokat és a pihenőhelyet táblák jelzik, 40 helyszínen. Az információs pontokon 93 településen 139 térképes-információs táblán tájékozódhatnak a kirándulók az adott település szakrális emlékeiről. Az ott található QR-kódok beolvasásával a látnivalókról további információkat olvashatnak az adott látványosságról a Sacra Velo holnapján.

A megyei önkormányzat a projekt keretében 9 elektromos kerékpártöltő- ill. szerviz állomást is létesít, egyenként mintegy 850.000 forint értékben. Lébényben, Győrben és Győrladaméron már kiépült az egyre népszerűbb, elektromos kerékpározást segítő töltőállomás, illetve további hat helyszínen (Sopron, Mosonmagyaróvár, Csorna, Kapuvár, Vámosszabadi, Gönyű) pedig május elején vehetik igénybe a kerékpározók.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. A kép illusztráció.
Vélemény, hozzászólás?

More in Dr. Resiner Ferenc, Győr-Moson-Sopron, kerékpár, Komárom-Esztergom megye, Németh Zoltán, Popovics György, Sacra Velo
Close