full screen background image

Korona és jogar a debreceni bevásárlóközpontban

Korona és jogar a debreceni bevásárlóközpontban

2023.01.18. Egy hétig ingyenesen látható a vármegyei önkormányzat „Magyar Szürkék Útja” projektjének egyik eleme.

A nyolc település bevonásával megvalósuló projektben létrejött egy tematikus útvonal és hálózat, ahol autentikus programok révén feltárul a pásztorok és a hajdúság valódi és hiteles története. Az egyik résztvevő település Hajdúszoboszló, ahol a projekt keretében létrejött a Bocskai Múzeum Fejedelmi Kincstára Bocskai István koronájának és jogarának hiteles másolatával. Ez a kiállítás települt 2023. január 16-án Debrecenbe, a Csapó utcai bevásárlóközpontba, hogy az arra járók interaktív múzeumi élményben és kalandos időutazásban vehessenek részt. A különleges tárlat megtekintésén túl ugyanis játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokon és hagyományőrző bemutatókon való részvételre is van lehetőség; az iskolai csoportok részéről már most nagy az érdeklődés.

A megnyitó napján tartott sajtótájékoztatón Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke köszöntőjében ismertette a Magyar Szürkék Útja című projektet, majd Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere mondott köszönetet a kiállításnak helyet szolgáltató bevásárlóközpontnak. Átányi Ajtony centermenedzser örömét fejezte ki a Bocskai Múzeum kezdeményezését illetően, Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató pedig rövid történelmi kitekintést tartott.

Mindezek után a január 22-ig látható kiállítás újabb ereklyével bővült: Pajna Zoltán Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata nevében ugyanis a Bocskai Múzeum számára is átnyújtotta a vármegyei identitást jelképező ereklyét, a Bocskai-szablyát.

Forrás:
Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in Debrecen, Hajdú-Bihar vármegye, kiállítás
Close