full screen background image

Költségvetés és útfejlesztések – ülésezett a Fejér Megyei Közgyűlés

Költségvetés és útfejlesztések – ülésezett a Fejér Megyei Közgyűlés

2021.12.02. Egyebek mellett költségvetéssel kapcsolatos kérdésekről, valamint útfejlesztésekről és a megye munkaerőpiaci helyzetét erősítő foglalkoztatási paktumról döntött a Fejér Megyei Közgyűlés csütörtökön délelőtt. A TOP Plusz keretében mintegy 7 milliárd forintnyi útfejlesztés valósulhat meg a megye egész területén.

Két költségvetéssel kapcsolatos napirendi pontot is tárgyalt december 2-i ülésén a Fejér Megyei Közgyűlés: egyrészt az idei esztendő költségvetési rendeletének módosításáról, valamint a 2022-es évi költségvetési rendelet elfogadásáról.

„Immáron az alapköltségvetésünk 3 milliárd forintra emelkedett, a 2022. évben pedig 3,8 milliárd forintot meghaladó költségvetéssel tudunk indulni. Viszonyításképpen: 289 millió forint az az állami támogatás, amely a szigorú értelemben vett működésre a feltételeket biztosítja – ehhez képest indulunk mi most 3,8 milliárdot meghaladó költségvetéssel” – mondta el a téma kapcsán Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

Az elmúlt időszakban európai uniós és hazai forrásokból Fejér megye településein jelentős fejlesztések valósultak meg, hozzájárulva ezzel az ott élők életkörülményeinek és az önkormányzati szolgáltatások színvonalának javulásához. Ennek folytatása érdekében a Fejér Megyei Önkormányzat célja a 2021-2027-es európai uniós programozási időszak TOP Plusz forrásainak mielőbbi lehívása.

A december eleji közgyűlésen ezzel kapcsolatban is születtek döntések, melyekről a közgyűlés elnöke a következőket mondta: „7 milliárd forintot is meghaladó forrásról beszélünk, amelyből a megye minden térségében valósítunk meg útfejlesztéseket: Csókakői bekötőút, Polgárdi-Balatonakarattya összekötő út, Bakonycsernye-Súr összekötő út, Kápolnásnyék-Pákozd összekötő út, Kápolnásnyék-Pákozd összekötő út, Rácalmási bekötőút, Kulcsi bekötőút, Adony-Velence összekötőút, Előszállás-Nagykarácsony összekötőút, Hantos-Kislók összekötőút, Baracs bekötőút. De egy másik, szintén nagy horderejű TOP Plusz fejlesztés is elindult a mai közgyűlésen, ez pedig a megyei foglalkoztatási paktum, ami nagyságrendileg 4 és fél milliárd forintból fogja reményeink szerint a megye foglalkoztatási helyzetét javítani, és a munkaerőpiaci szereplők számára további előrelépést hozni.”

Az ülésen szó esett a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács 2021-es munkájáról is. Mint azt Dr. Molnár Krisztián elnök elmondta, komoly fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban, mint például az etyeki borászati központok felújítása, és a 40 kilométer hosszú, Bicske-Etyek-Csabdi-Tarján kerékpárút megépítése. Ezeket a fejlesztéseket szeretnék folytatni a jövőben is: egyebek mellett a váli Ürményi-Dreher-kastély felújításával, valamint a Bicske-Etyek-Csabdi-Tarján kerékpárút építésének folytatásával, egészen Esztergomig.

Forrás: Fejér Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in Fejér megye, közgyűlés, TOP Plusz
Close