full screen background image
Search
2021. augusztus 1. vasárnap -
  • :
  • :

Tovább erősödött az együttműködés és partnerség a MÖOSZ-szal

Tovább erősödött az együttműködés és partnerség a MÖOSZ-szal

2021.03.24. „Az ÁSZ értékelése során azt tapasztalta, hogy mind hozzáállásban, mind intézkedésben jól teljesítettek az önkormányzatok, látszott a javulási szándék a vezetők tekintetében és ez tükröződik az eredményekben is” – emelte ki Domokos László, a MÖOSZ elnökével, Pajna Zoltánnal folytatott videókonferencia megbeszélésen.

Az ÁSZ vezetői az ellenőrzési tapasztalatok megosztása és a „jó gyakorlatok” széles körű terjesztése érdekében 2010 óta évente találkoznak az önkormányzati érdekszövetségek vezetőivel. Tekintettel az egészségügyi veszélyhelyzetre az idei találkozókat videókonferenciák keretében szervezi meg az
ÁSZ.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) után Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Pajna Zoltánnal, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökével egyeztetett. A megbeszélésen az ÁSZ részéről részt vett még Holman Magdolna alelnök és Salamon Ildikó felügyeleti vezető.

Az Állami Számvevőszék először értékelte az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik korrupció elleni védettségét, amely során többszintű tanácsadó tevékenységet végzett. Ezen lépésekről és tapasztalatokról adott tájékoztatást a megbeszélésen Domokos László.

A tanácsadási tevékenységek sorából az ÁSZ elnöke kiemelte, hogy a jelen idejű monitoring értékelés során az együttműködő önkormányzatok és önkormányzati hivatalok – a jövőre vonatkozóan – már az ellenőrzés során javíthatták a hiányosságaikat. Így minden önkormányzat és önkormányzati vezető előreléphet a korrupció elleni védettség területén az Állami Számvevőszék rendszerszintű értékelése alapján.

Domokos László elmondta, az ellenőrzés és az értékelés lezárását követően minden önkormányzat első számú vezetőjének tanácsadó levelet küldött a számvevőszék, amelyben rámutatott azokra a területekre, illetve dokumentumokra, amelyek meghatározóak a közpénzek szabályszerű, átlátható és elszámoltatható felhasználása szempontjából. A levél élesen bemutatja a felelősségi köröket, kiküldésük pedig azért volt fontos, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a vezető nincs egyedül, támaszkodhat a jegyző és a belső ellenőr munkájára, hiszen a belső ellenőr feladata megnézni, hogy törvényesen működik-e a szervezet egész évben.

Domokos László kitért az ÁSZ honlapján elérhető öntesztekre, amelyek az önkormányzatoknak is támogatást biztosítanak a szabályos működés és gazdálkodás érdekében. Felhívta a figyelmet, hogy a már elérhető „Az önkormányzatok egyes befektetési tevékenységének feladatellátása támogatására”, illetve „Az önkormányzatok beruházási tevékenységeinek feladatellátása támogatására” önteszteket követően, rövidesen megjelenik az önkormányzatok integritására vonatkozó önteszt is.

Pajna Zoltán erre reagálva elmondta: az ÁSZ öntesztjei rendkívül hasznosak minden önkormányzatnak, ezért népszerűsíteni fogják a saját településeik körében.

Domokos László a jövővel kapcsolatban elmondta, a cél továbbra is a támogatás. A következő nagy rendszerszintű értékelés a pénzügyi terület lesz, ahol a 2018-19 évi pénzügyi helyzetet fogja értékelni a számvevőszék. Ugyanakkor az ÁSZ elnöke jelezte, hogy nem az önkormányzatokat terhelik majd aszakemberek, hiszen a Magyar Kincstár adatállományát használják majd.

A MÖOSZ elnöke egyetértett és elmondta, hogy ő is szükségét látja a pénzügyi helyzet ellenőrzésének.

Pajna Zoltán a katonás rend híve és nagyon fontos számára a szabályozottság. A megbeszélés során elmondta: „Nagyon sokat dolgozunk azért, hogy segítsük a településen élők jövőjét, hogy minél több támogatást adjunk a helyi polgármestereknek. Úgy érzem ebben partner az ÁSZ, hiszen a tapasztalatai megosztásából tudunk a legtöbbet tanulni.”

Pajna Zoltán, a MÖOSZ elnöke hangsúlyozta, hisz abban, hogy a rendszer javul az ÁSZ ellenőrzései és támogatásának köszönhetően. Elmondta, örül, hogy ebben a járványos időszakban is támogatja őketaz ÁSZ, illetve megköszönte az szakemberek munkáját és a számvevőszék nyitottságát.

MÖOSZ
Vélemény, hozzászólás?

More in ÁSZ, Domokos László, Hajdú-Bihar megye, önkormányzat
Close