full screen background image

Felújított tájházat adtak át Kismarján

Felújított tájházat adtak át Kismarján

2022.04.11. A helyieket az eső sem tántorította el, az udvaron Hagyományőrző Húsvétot is tartottak.

Az április 9-i eseményen Farkas István Attila polgármester köszöntőjében elmondta, hogy 2019-ben, a Teleki László Alapítvány Népi építészeti programjának keretében nyílt lehetőség a tájház felújítására. A beruházásra összesen 11.250.000 forint támogatás érkezett, melyhez önkormányzat még 2.800.000 forint önrészt tett. Hozzátette továbbá, hogy 2019-ben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban is adott be pályázatot a település, melynek köszönhetően a csapadékvíz-elvezető rendszert is sikerült korszerűsíteni 178 millió forintból. A polgármester elmondta, hogy a Hagyományőrző Húsvétot első alkalommal rendezték meg, melyet ezután minden évben szeretnének megtartani, jelezvén, hogy Kismarján még élnek a hagyományok, őrzik a történelmi múlt értékeit. Példaként az egykor itt élt Bocskai István fejedelmet említette és hangsúlyozta, hogy az általa megálmodott közösséget igyekeznek megtartani.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke beszédében azt hangsúlyozta, nem mindegy, mit hozunk a kultúránkból, a történelmünkből. Az ezeréves magyar keresztény kultúra az egyik legfontosabb identitáshordozó, ezért is üdvözölte a most elindított húsvéti hagyományőrző programsorozatot. Mint mondta, a tájház is elhozza nekünk az elmúlt évszázadokat, ebből pedig merítenünk kell, hiszen a közös múlt összetart bennünket. Ennek egyik szimbólumaként Kismarjának is átnyújtotta a megyei önkormányzat által készíttetett Bocskai-szablyát.

Dr. Bihari-Horváth László, a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum igazgatója is jelen volt az átadón, aki kiemelte: Magyarország Kormánya 2016 óta évről-évre másfél milliárd forint keretösszegben támogatja a tájházak, népi műemlékek felújítását a Teleki Alapítvány által. Ez szerinte rendkívül fontos, hiszen a kisebb településeken a templomok mellett a tájházak képviselik az egyetlen műemléki értéket.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in Hajdú-Bihar megye, Kismarja, Pajna Zoltán
Close