full screen background image
Search
2021. március 1. hétfő -
  • :
  • :

Félmilliárdos pályázati felhívást tett közzé a JETA

Félmilliárdos pályázati felhívást tett közzé a JETA

2020.10.22. A Paksi Erzsébet Nagyszállóban október 21-én, szerdán fokozott járványügyi intézkedések mellett ülésezetett a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány Kuratóriuma. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány pályázati felhívását a polgármesterek körében kimondva vagy kimondatlanul komoly várakozás előzte meg, hiszen az Alapítvány a legtöbb településnek, immár egyházaknak és kórházaknak is olyan célokra nyújt támogatást, amelyre más pályázatok legtöbbször nem adnak lehetőséget, mégis az ott élők komfortérzetének javítását tekintve nagy jelentőséggel bírnak Ráadásul a JETA pályázati rendszere, annak egyszerűsített módja miatt nem jelent komoly adminisztrációs terhet a helyhatóságoknak. A felhívásban 485 millió forint támogatási összeggel három, az eddigi legnépszerűbb pályázati ablakot nyitották meg.

A Kuratórium más, aktuális napirendek megtárgyalása mellett kiemelten foglalkozott a felhívásban közzé tett három pályázati ablak megnyitásával. Az összesen 485 millió forint támogatási összegre 47 kedvezményezett település az életminőség és az életbiztonság emelését szolgáló programokra, illetve közösségi épületek energia racionalizálására pályázhat.

A pályázati célok ezúttal is lefedik azokat az igényeket, amelyekhez a kedvezményezett települések a JETA-tól várhatnak támogatást.

Mint elhangzott, egy önkormányzat a pályázati szabályzati rend szerint egyidejűen akár két pályázatot is benyújthat, a pályázatok beadási határideje január 29-e.

Az ülésen jelen lévő polgármesterek arról számoltak be: a legtöbb önkormányzat képviselő-testülete már meghatározta azokat a pályázati célokkal összefüggő fejlesztéseket, amelyekre az ismertetett határidőn belül pályáznak majd. Több önkormányzatnak kész, saját, vagy ugyancsak JETA forrásból elkészíttetett kiviteli terve van.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2011-ben jött létre, célja az Atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítése. Az érintett kört a paksi, kalocsai, tolna járás egészét, a szekszárdi járás egy részét magába foglaló 47 település alkotja.

Az Alapítvány már 9 éve működik a térségben jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel.

Az alapítvány fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az alapítvány alapító okiratában foglaltak szerint évente ötszázmillió forint támogatást nyújtott az Alapítványnak, de ez a vállalt kötelezettség a 2014-es évben lezárult. 2015-ben és 2016-ban az Alapítvány sikeresen pályázott a Miniszterelnökséghez, térségfejlesztési támogatások kiközvetítésére a kedvezményezett településeken, pályázati rendszerben. Ezen tevékenységének ellátásához az Alapítvány 2015-ben 750 millió, 2016-ban egymilliárd, 2017-ben másfél milliárd és 2018-ban hárommilliárd forint támogatást kapott.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in atomerőmű, Bács-Kiskun megye, JETA, önkormányzat, Paks, pályázat
Close