full screen background image

Elnyerte Tiszadada tetszését az önfenntartó településmodell

Elnyerte Tiszadada tetszését az önfenntartó településmodell

2021.03.30. Mizser Zsolt polgármester szerint semmi szégyen nincs abban, ha valaki más alapötletét újragondolva, azt a saját lehetőségeihez igazítva használja fel.

– Nagyon megtetszett nekünk az önfenntartó településmodell – mondja Tiszadada polgármestere. – El is mentünk Rozsályra, mert ők már a rendszerváltás óta ezt a módszert alkalmazzák, és megnéztük, mi az, amit meg tudunk valósítani. Volt az önkormányzatnak 30 hektár szántóföldje és 110 hektár legelője, amit bérbe adtunk. Ezeket a területeket visszavettük, és magunk kezdtünk el gazdálkodni.

– A következő lépcsőfok a tésztaüzem létesítése volt. Az egykori malom épülete erősen pusztulásnak indult. Felújítottuk, és ott kezdtük meg a munkát egy egyszerű gyártósorral. Ma már napi 10 mázsa száraztészta a kapacitásunk. A közmunkaprogram keretében hoztuk létre a tyúkfarmunkat, ahol 4500 tyúk napi 4000 tojással gazdagít minket. A farm szomszédságában van egy sertéstelepünk is, ahol évente 110 disznót hizlalunk. Az előállított élelmiszerek elsősorban a konyhára kerülnek, ahol naponta 400 adag étel készül, más részét pedig a szociális boltunkban értékesítjük, de a tésztaüzem például az egész országba teríti a termékeit.

Jelenleg kevés közmunkást foglalkoztat a tiszadadai önkormányzat. – Ennek örülünk is, mert egyre többen tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon – fejtette ki Mizser Zsolt. – A közfoglalkoztatási programok jelentősen segítettek minket a céljaink elérésében, hogy mi is önfenntartó településsé váljunk. Több mint egymilliárd forint értékű támogatást kaptunk 2014 és 2019 között a közfoglalkoztatásra, ami egy 2200 lelkes település életében hatalmas összeg.

A településvezető még elmondta, a tiszadadai önkormányzatnak a rendszerváltás óta nem volt adóssága, aminek elismeréseként kétszer kaptak az államtól 40-40 millió forint jutalmat. A polgármester büszke arra, hogy Tiszadada évről évre töretlenül épül és szépül.

Forrás: www.szon.hu, fotó: Dodó Ferenc
Vélemény, hozzászólás?

More in Mizser Zsolt, Rozsály, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Close