full screen background image
Search
2021. augusztus 1. vasárnap -
  • :
  • :

Együttműködési megállapodást kötöttek

Együttműködési megállapodást kötöttek

2020.09.29. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke, valamint a Kirgiz Köztársaság Kormánya Dzsalal-Abad Megyei Meghatalmazott képviseletében Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter kétoldalú kölcsönösen előnyös kapcsolatok fejlesztése céljából együttműködési megállapodást írtak alá Orbán Viktor miniszterelnök és Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz államfő jelenlétében a Karmelita kolostorban.

A megállapodás célja, hogy megerősítse és szélesítse a két régió közötti kereskedelmi és gazdasági, tudományos és műszaki valamint társadalmi-kulturális együttműködést többek között a kereskedelem, az ipar, a mezőgazdaság, az egészségügy, a tudomány-technológia, valamint kulturális területen.

Új kapcsolatok
„Folyamatosan dolgozunk megyénk gazdasági erejének fejlesztésén és ennek megfelelően keressük az új kapcsolódási pontokat. Rendkívül megtisztelőnek érzem mindezt, hiszen ezzel az együttműködéssel megyei szinten járulunk hozzá a kormányzati célok, országunk külpolitikai és gazdasági törekvéseinek megvalósításához. Továbbra is azt szeretnénk, hogy Győr-Moson-Sopron megye Magyarország egyik legerősebb gazdasági térsége maradjon”- mondta el lapunknak az együttműködésről Németh Zoltán.

Orbán: Magyarországnak, a diplomáciának és a külkapcsolatoknak is működnie kell
Magyarországnak működnie kell, a diplomáciának és a külkapcsolatoknak is, érkeznek ide vendégek, és “mi is látogatunk számunkra fontos országokba” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök, miután tárgyalt Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökkel.

Magyar-kirgiz fejlesztési alap
A kormányfő kiemelte: ötvenmillió dolláros magyar-kirgiz fejlesztési alap felállításáról állapodott meg a két ország. Az alap a két ország együttműködését, különösen vegyes cégeket hivatott finanszírozni, és ha kimerülne, az összegét készek tovább emelni.
A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy “a két nép között meglévő közös eredet és a barátság mindennapi megélésének ma a legnagyobb akadálya” a távolság, ezért szükség van egy közvetlen légi járatra Budapest és Biskek között, amelynek jogi és pénzügyi feltételeit sikerült is megteremteni, és reméli, hamarosan megindulhat a járat.

Ösztöndíj kirgiz diákoknak
Orbán Viktor megjegyezte: a kirgiz elnök érkezését áprilisra várták, de a koronavírus-járvány ezt lehetetlenné tette. A miniszterelnök tájékoztatott arról is, hogy Magyarország ma 75 állami ösztöndíjat biztos kirgiz diákoknak, amit 150-re emelnek.
Megállapodtak abban is, hogy Magyarország meghatározott szektorokban befektetéseket hajthat végre Kirgizisztánban. Orbán Viktor hozzátette: a magyar-kirgiz viszony eddig elhanyagolt területe volt Magyarország külkapcsolati rendszerének, de a mostani látogatás végre megtölti tartalommal ezt a kapcsolatrendszert. Orbán Viktor kormánya nevében kifejezte tiszteletét Kirgizisztán és a közép-ázsiai ország kulturális alkotásai iránt.

Összekapcsolódott a két ország sorsa
Különösen jól esett – folytatta a miniszterelnök -, hogy a kirgiz elnök a tárgyalásokon világossá tette: országában nyilvántartják, hogy “kirgizek és magyarok valaha, a régi időkben egy nép voltunk”. De nemcsak a régmúltban, hanem a közelmúltban is összekapcsolódott a két ország sorsa, mert amikor Magyarországon megdöntötték a kommunizmust, kiszorították innen a szovjet csapatokat, és felbomlott a Szovjetunió, “ez az egész folyamat kellett ahhoz is, hogy Kirgizisztán is visszanyerhesse a függetlenségét” – mondta Orbán Viktor.

Kölcsönös tisztelet
Szooronbaj Dzsejenbekov hangsúlyozta: a magyar-kirgiz kapcsolatok dinamikusan fejlődnek a kölcsönös tisztelet jegyében. Kiemelte: történelmi nap a mai, mert igen sok fontos megállapodást írtak alá, amelyek eredményeként új fejezetet kezdhetnek a kétoldalú kapcsolatok építésében.
A kirgiz államfő köszöntet mondott a magyar kormánynak és népnek a koronavírus-járvány elleni védekezéshez nyújtott segítségért. Emlékeztetett: 2018-ban Orbán Viktor látogatást tett Kirgizisztánban, akkor is nagyon hasznos megbeszélést folytattak, és az ott megvitatott kérdések közül több mára megvalósult, ilyen például a kormányközi bizottság felállítása.

Magyar-kirgiz üzleti fórum
Szooronbaj Dzsejenbekov üdvözölte, hogy a magyar kormány 150-re emelte a kirgiz hallgatóknak biztosított magyarországi ösztöndíjak számát. Kiemelte továbbá a fejlesztési alap jelentőségét, amelyről most írtak alá megállapodást. Remélhetőleg az alap az év végéig megkezdheti működését – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a későbbiekben egy üzleti fórumot is rendeznek, erre 50 kirgiz üzletember érkezett, akiket érdekel a magyarországi együttműködés lehetősége.

A sajtónyilatkozatok előtt a magyar és a kirgiz fél 13 megállapodást írt alá, egyebek mellett a stratégiai partnerségről, a nemzetközi közúti személyszállításról és árufuvarozásról, továbbá egészségügyi, mezőgazdasági, pénzügyminisztériumi, katasztrófaelhárítási, vízgazdálkodási, valamint oktatási és tudományos együttműködésről, a kettős adóztatás elkerüléséről, a magyar-kirgiz fejlesztési alapról, a gazdaság digitalizációjáról és a beruházások ösztönzéséről.

Forrás/fotó: MTI
Vélemény, hozzászólás?

More in együttműködés, Győr-Moson-Sopron, Kirgizisztán, Németh Zoltán
Close