full screen background image

Dusnokon ülésezett a közgyűlés

Dusnokon ülésezett a közgyűlés

2022.06.24. A nyári szünet előtti utolsó közgyűlését tartotta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Dusnokon ma délelőtt. Mindszenti István polgármester köszöntötte a közgyűlés tagjait.

Mint mondta, nagyszerű hagyomány, hogy mindenkor más település lehet a tanácskozás házigazdája. A Vajas-parti község megtiszteltetésnek veszi, hogy a megye vezetői közelebbről is megismerik gazdag nemzetiségi értékekkel is büszkélkedő Dusnokot, annál is inkább, mert Szent Iván napja, a második legnagyobb rendezvény a településen, este fáklyás csónakázással színesített programok zajlanak a községben.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a vendéglátókat, a közgyűlés résztvevőit, majd ünnepélyes keretek között tett esküt a közgyűlés két új tagja, Lesi Árpád (FIDESZ-KDNP) és Darabos András (Mi Hazánk Mozgalom), akik az országgyűlési választásokon mandátumot nyert két képviselő helyett kerültek a megye vezető testületébe.

A napirend szerint lehetőséget kapott Balogh Zoltán Kecskemét Város Önkormányzat Fejlesztéspolitikai iroda vezetője, aki a Kecskemét Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájáról, és az ahhoz kapcsolódó TOP Plusz Városfejlesztési Programtervéről tartott tájékoztatást. Többek között azt hangsúlyozta, hogy a megyeszékhely korábbi mezővárosi jellege nagymértékben átalakult azokkal az ipari fejlesztésekkel, melyeknek köszönhetően hatezer új munkaerő jelent meg a városban. Mint mondta, ez új terhelést jelentett úgy az egészségügyi ellátásban, mint a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében. Leszögezte, hogy a város a megyei önkormányzattal szoros együttműködésben tervezi a fejlesztéseit, a célkitűzések megvalósítását. Terveik szerint több milliárd forintot fordítanak többek között útfejlesztésre, kulturális célok megvalósítására, intézmények fejlesztésére, energetikai korszerűsítésre, a szegregátumok felzárkóztatására, gyermeknevelési intézmények fejlesztésére, egészségügyi alapellátás fejlesztésére.

A közgyűlés mai döntése alapján Bács-Kiskun megye is csatlakozik a Kiskun Önkormányzatok Szövetségéhez, melynek eddig 33 település a tagja. A szövetség legfontosabb feladata többek között a Kiskun hagyományok éltetése, az értékőrzés, az identitás erősítése, egymás közötti kapcsolattartás, de szerepet vállalnak egyebek között a jogalkotásban, a turizmus fejlesztésében erősítésében.

Dávid Károly megyei rendőrfőkapitány, a megye közbiztonságáról, határőrizeti helyzetéről tartott tájékoztatójában számos statisztikát vonultatott fel. A koronavírus nagy terhelést jelentett, de mint mondta, fegyelmezetten és megnyugtatóan kezelték a helyzetet.
A jelenlévők megtudhatták, hogy a nyomozások eredményessége országos átlag feletti és a bűncselekmények száma is csökkenő tendenciát mutat a megyében.

A lakosságot leginkább irritáló lakásbetörések száma is kevesebb, mint ahogyan a lopások száma is. Az elmúlt 12 év legalacsonyabb esetszámait regisztrálják számos területen.

A közúti balesetek, így a halálos kimenetelű balesetek száma sajnos emelkedett.A rendőrfőkapitány kiemelte a polgárőrség partnerségét, akik komoly segítséget jelentenek a hatósági munkában.

Új jelenségként említette a migráció által keletkezett rongálásokat, a személyes támadásokat. Közel száz rendőrt ért fizikai atrocitás a migránsok által az elmúlt időszakban. Mint mondta, a migráció jelensége folyamatos, sőt erősödése várható. Tavaly a szírek és az afgánok, idén a török migránsok terhelik főként a határainkat. Az embercsempészeket illetően közel negyven nációt tartanak nyilván, köztük sajnos magyarok is vannak. Megköszönte a települések együttműködését, a lakosság türelmét. Képviselői kérdésre válaszolva megnyugtató választ adott arra, hogy a megye hídjainál továbbra is folyamatosak az ellenőrzések a közlekedés zavartalanságának biztosításával. A rendőri pálya elhagyását illetően hangsúlyozta, hogy megyénkben jó az állománymegtartó képesség, és a toborzás nagyon sikeres Bács-Kiskunban.
A bajai kapitányságra vonatkozóan elmondta, hogy a tervek szerint 2024-ben új bázison, méltó körülmények között végezhetik munkájukat a bajai rendőrök. Baján és Kalocsán vezetőváltás lesz, és 15 év vezetői szolgálat után, Dávid Károly dandártábornok is nyugállományba vonul.

A közgyűlés zárt ülésen döntött az idei kitüntető díjakról is. Ebben az évben 32 szakterületén kiemelkedő teljesítményt nyújtó honfitársunk, illetve intézmény, közösség veheti át a díjakat szeptemberben Kunszentmiklóson, a Mi napunk rendezvénysorozat keretében tartott ünnepi közgyűlésen. 2022-ben ketten részesülnek „Bács-Kiskun Megyéért”- díjban. Kitüntetik a gazdaság, az egészségügy, a kultúra és a sport legjeit, díjat adományoznak a megye turizmusáért, vidékfejlesztésért, az ifjúság neveléséért, közösségfejlesztésért, megyénk tudományos életének fejlődéséért, a lakosság védelméért, a megye közigazgatásáért, Bács-Kiskun nemzetiségeiért, a nemzetközi kapcsolatokért, megyénk fenntarthatóságáért munkálkodóknak. Az Év polgármesterét is a mai közgyűlésen választották ki. Ketten vehetik át majd a megtisztelő címet.

A Szobonya Zoltán tiszteletére alapított emléklapot kilencen vehetik majd át.

Szó esett a Meseföld Élménybusz megyében történő szerepléseiről. A helyi termékeket is népszerűsítő mesebusz a közgyűlés napján Baján vendégeskedett, de az évvégéig közel harminc településen fordul meg különböző települési rendezvénykhez kapcsolódóan. Képviselői kérdésre válaszolva, a Legendás út impozáns könyv is eljut mind a 119 település intézményeibe, a kiszállítása folyamatos.

A tanácskozás végén Rideg László elnök átadta Koch Pálmának azt a díszoklevelet, melyet a „Megye bora” kiválasztása során, mint feltörekvő borásznak ítélt meg a szakmai bizottság Nemesnádudvaron.

Végül az elnök megköszönte dr. Bankó Ágnesnek, Bács-Kiskun megye aljegyzőjének, és Bozóné Nemes Gizellának, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Gazdálkodási iroda vezetőjének több évtizedes, áldozatos munkáját, mivel hamarosan nyugdíjba vonulnak.

Rideg László elnök és Mindszenti István polgármester a hagyományokhoz híven egy őshonos fát ültettek a Vajas partján. A turisztikai központ előtt egy kőrisfa emlékezteti majd az utókort a mai napra, melynek zárásaként dusnoki halászlével kedveskedtek a házigazdák, a képviselők pedig megkóstolhatták a megye kiválasztott borait a jelenlévő borászok, Vass Gergő, Szentpéteri Attila és Takács Gábor jóvoltából.

Forrás: bacskiskun.hu
Vélemény, hozzászólás?

More in Bács-Kiskun megye, Dusnok
Close