full screen background image
Search
2021. március 1. hétfő -
  • :
  • :

Átadták a 2020. év „Győr-Moson-Sopron Megye Önkéntese díjat”,

Átadták a 2020. év „Győr-Moson-Sopron Megye Önkéntese díjat”,

2020.12.04. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Család, Esélyteremtő és Önkéntes Háza (CSEÖH) és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat idén az Önkéntesek nemzetközi napja alkalmából adta át a 2020. év „Megye önkéntese díjat”, hogy köszönetét fejezze ki mindazoknak, akik önkéntesként segítik egy-egy szervezet munkáját.

A szűk körű átadón dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke és Panker Mihály, a Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője mondott köszöntőt és adta át a díjakat. Az esemény moderátora Bognár Erzsébet, a CSEÖH irodavezetője volt.

Díjazottak:

Szabó Károlyné, Dunaszentpáli Véradók Közössége
Szabó Károlyné Edit néni több évtizedes önkéntes munkája valódi fogalom a faluban. Korát meghazudtoló energiával szervezi vagy vesz részt tevékenyen a falu közösségi alkalmain, legyen az falunap, karácsonyi ünnepség, gyereknap, a nyugdíjas klubban szervezett program, adománygyűjtés, vagy karácsonyi ebéd főzése hajléktalanok számára.

Ezek mellett több évtizedig volt a Vöröskereszt Helyi Szervezetének vezetője, jelenleg pedig a Dunaszentpáli Véradók Közösségének tagjaként járul hozzá ahhoz, hogy évente kétszer helyben adhassanak vért a dunaszentpáliak, akik között vannak 65-szörös, 70-szeres véradók is. Alkalmanként 25-30 véradó jelenik meg, ami azt jelenti, hogy évente több mint száz ember jut létfontosságú vérkészítményhez.

Edit néni munkájával, és tevékenységének fontosságával sosem kérkedik, a szívéből áradó derűvel, vidámsággal végzi a maga választott feladatát. Egy jól sikerült közösségi program, véradás után pedig egy boldog mosollyal nyugtázza, hogy van értelme a munkájának, mely nélkülözhetetlen Dunaszentpálon.

Horváth Elemérné, Mosonszentmiklós, Alkotókör
Horváth Elemérné, Éva életvitele, kreativitása, az eddigi önkéntes munkája példakép lehet minden helybéli embernek. Hosszú évtizedeken át színesítette Mosonszentmiklós kulturális életét az általa készített kézműves termékekkel, babákkal, karácsonyi díszekkel.

Emellett kiemelten foglakozott a település történetével, a régmúlt emlékeinek a felkutatásával, megmentésével és ezen tárgyak kiállításával. Kezdeményezésére nyílt meg az Örökségünk Gyűjteménye elnevezésű helytörténeti kiállítás is, mely hozzájárul a múlt megőrzésére az utókornak.

Állandó résztvevője a nyári gyermektáboroknak, ahol igyekezik átadni tudását a jövő nemzedékének.
2006 óta az általa létrehozott Alkotókörben folyamatosan összejárnak a falu ügyeskezű asszonyai, és az itt elkészített termékekből, díszekből évente jótékonysági vásárt rendeznek falunk rászorultjai részére.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben pedig elsőként jelentkezett, hogy maszkokat varrna ingyen a lakosságnak. Ezt az önkéntes tevékenységét az őszi második hullámban is folytatta.

Élő Imre, Farád önkéntes
Élő Imre mindig szívesen vállalt önkéntes munkát, de 2004-es nyugdíjba vonulása óta szinte minden idejét a községre fordítja.
Házának udvarán 2011-ben egy „kis tájházat” rendezett be. A több mint 500 tárgyat felvonultató kiállítást az Irány a Rábaköz nevű nyári programsorozat rendszeres vendégváró helye is, ahol minden korosztálynak lelkesen mutatja meg a régi paraszti gazdálkodás eszközeinek használatát.

Élő Imre 2013 óta tagja a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának, ahol nem csupán értékes hozzászólásaival támogatja a társulat működését, hanem családfája kutatása okán 1739-től napjainkig mintegy ezerötszáz személy adatait kutatta fel.

Legnemesebb cselekedete az elhanyagolt síremlékek megmentése. Először csak a felderített rokonai nyughelyét tette rendbe a farádi és a rábatamási temetőben, majd egyik kezdeményezője lett a csornai Szent Antal temetőben nyugvó első világháborús magyar, orosz, szerb, olasz és bosnyák katonák megmaradt síremlékei felújításának. A síremlékek felavatására és megáldására 2018. január 29-én került sor.

Ezután létrehozta az ökumenikus önkéntes értékmentő munkacsoportot, melynek küldetése a temető elvadult részeinek rendbetétele. Munkájuk során bukkantak Szilvásy László 1857-ben állított síremlékére is, mely a temető legrégebbi sírjele lehet. De így találtak meg egy régi néptanító, Bodáts Pál (1815-1877) síremlékét is, amit teljes egészében Imre újított fel. A tanító sírkövének megáldására a meghatott leszármazottak jelenlétében, 2020. július 17-én került sor.

Élő Imre hivatásként tekint az ősi sírok megújítására, mert tudja, ott elődeink nyugszanak, akik megérdemlik, hogy kegyelettel viseltessünk irántunk. Gondos munkája az utódaink számára is példaképként szolgál.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in dr. Pető Péter, elismerések, Győr-Moson-Sopron, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, önkéntesség
Close