full screen background image

A területfejlesztési munka lényege a felzárkóztatás

A területfejlesztési munka lényege a felzárkóztatás

2015. december 31. Nagyberuházások, javuló gazdasági mutatók, bővülő turizmus, emelkedő jövedelmek, ha csak a számokat nézzük, Heves megye jó évet zár 2015-ben. De a közhely, miszerint az ördög a részletekben lakozik, e téren is igaz. Közelebbről vizsgálva látszanak a területi egyenlőtlenségek. A megyei önkormányzat legfontosabb feladata lesz ennek megszüntetése, a leszakadó területek felzárkóztatása, 2016-ban is és végig a 2020-ig tartó uniós ciklusban is.

Kezdjük a jó hírrel, Heves megye nemrég 150 millió forintot nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Programtól.
– Ez a program a munkahelyteremtés, infrastruktúrafejlesztés társadalmi feltételeinek megteremtéséről szól, ami különösen fontos feladat Heves megyében. A 150 millió forint ezekhez a célokhoz nem nagy összeg, éppen ezért mi arra szeretnénk fordítani, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban minél hatékonyabban használhassuk ki az emberi erőforrás fejlesztési projekt pályázatait. Azt szeretném, hogy ne csak tervezőként, kiíróként és elbírálóként vegyünk részt ezekben a pályázatokban, hanem tevékenyen, a megvalósításból is kivegyük a részünket. Mi magunk valósítsunk meg olyan programokat, amelyek az egész megyére kihatással vannak, és amelyek elősegítik azt, hogy a megyébe minél több működő tőke érkezzen, a gazdaságfejlesztési pályázat nyertesei közül minél többen érezzék úgy, hogy Heves megye a legalkalmasabb számukra a működésükhöz.

– Az elmúlt évben több nagy beruházás is magvalósult, vagy elkezdődött Hevesben. Ez jó jel, nem?
– Ez is mutatja, hogy a központi régió helyett egyre inkább választják a vidéki telephelyeket a cégek. Ehhez azonban infrastruktúra kell, emberi erőforrás kell, megfelelő vállalkozói környezet kell. Ezek a programok – TÁMOP, EFOP, de még a TOP (Területfejlesztési Operatív Program) – éppen erről szólnak: teremtsük meg a hátteret a gazdaságfejlesztéshez, tegyük élhetőbbé, vonzóbbá településeinket, az ott élők pedig szakmailag, emberileg minél alkalmasabbak legyenek a munkavállalásra.

A megyei önkormányzat munkája már az elmúlt évben is erről szólt, hogy a Területfejlesztési Operatív Program pályázatait minél hatékonyabb lehessen majd hasznosítani. Hol tartanak a pályázatok?
– Rövidesen kiírásra kerülnek ezek a pályázatok, és hogy eddig eljutottunk, komoly szerepe volt a megyei önkormányzatoknak. Nem túl látványos, ám annál fontosabb munka volt annak előkészítése, hogy a legjobban hasznosuló, a megye fejlődését leginkább elősegítő területekre jussanak majd ezek a források. Most majd menedzselnünk kell ezeket a pályázatokat, azzal segíthetünk a legtöbbet, ha hozzá tudunk járulni minél több terv megvalósulásához. Bízom benne, hogy a TOP Heves megyében is segíti a legnagyobb problémák megoldását, a jóléti és infrastrukturális fejlesztésekkel – óvodák, bölcsődék, egészségházak, infrastruktúra, stb. –megfelelő hátteret biztosít majd a gazdasági fejlődéshez. Ehhez kapcsolódik az a törekvésünk is, hogy területi kihatású, településeken átnyúló, de azokat összekapcsoló önálló programokat indítsunk, kihasználva a megyei önkormányzat koordinációs lehetőségeiből, a pályázati tapasztalatainkból és szakértelmünkből adódó helyzeti előnyünket.

Ezek az önálló projektek is a gazdaságfejlesztést célozzák?
– Áttételesen igen, ahogy szinte valamennyi fejlesztés. A legfontosabb célunk, hogy azokat a térségeket is bekapcsoljuk a megye vérkeringésébe, ahova most nem vágyik piaci alapon a tőke. Hogy olyan társadalmi rétegeket vigyünk közel a munka világához, amelyek saját erejükből nem lennének képesek oda jutni. Hogy munkalehetőséget vigyünk azokba a leszakadó térségekbe, ahova támogatás nélkül nem mennének cégek. Komoly, milliárdos projektek ezek, hiszem, hogy ezekkel tényleg komoly lendületet tudunk adni az egész megyének.

Forrás: hevesmegye.hu
Vélemény, hozzászólás?

More in foglalkoztatás, Heves megye, önkormányzat, pályázat, Szabó Róbert
Close