full screen background image

A munka világa – Kalocsára érkezett a tárlat

A munka világa – Kalocsára érkezett a tárlat

2022.11.23. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) tizenharmadik alkalommal írta ki A munka világa című fotópályázatot. A beérkezett pályamunkákból összeválogatott kiállítás október 3-án, hétfőn délután nyílt meg Baján, a Bácskai Kultúrpalotában, majd közel másfél hónap után onnan érkezett Kalocsára. A tárlatot a városban november 18-án, a Duna – táj Fotókör találkozóján nyitották meg, és egészen december végéig, a Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsa, Búzapiac tér 10. szám alatti rendezvénytermében látható. A kollekció ezt követően útnak indul, az újabb állomások Kecskemét és Kiskunhalas lesznek.

Mint korábban, a bajai ünnepélyes megnyitó alkalmával beszámoltunk róla: országos megmérettetéssé nőtte ki magát a pályázat, amelyre az utóbbi években már Magyarország számos településéről érkeztek munkák. Idén 50 fotós 251 alkotását értékelt a zsűri, ezekből pedig 38-at válogattak be a kiállítás anyagába, a képeket ezúttal is vándorkiállítás keretében tárják a szélesebb közönség elé.

„Előbb Baján mutatták be a válogatást, ott történt meg a helyezettek díjazása is. A Kalocsán is kiállított fotók a munka világának különböző mozzanatait és pillanatait mutatják be. A fotópályázat célja nem kevesebb, mint hogy az országban tevékenykedő kereskedők, ipari vállalkozások, szolgáltatók, kézművesek tevékenységét, termékeit művészi módon  jelenítse meg.

A kamara ily módon is szeretné bemutatni a szakmák szépségét, a mesterek mindennapi életét. Célunk ráirányítani a figyelmet a vállalkozások értékteremtő és munkaadói tevékenységére.

Az első négy legjobbnak ítélt fotót, köztük a közönségdíjast külön falon állítottuk ki” – mondta portálunknak Mászáros Mónika, a BKMIKIK kalocsai képviseletvezetője.

Hozzátette: „A pályázatnak és a kiállításnak több kalocsai és Kalocsa környéki vonatkozása van, hiszen a bajai ünnepélyes megnyitón szakmai szemmel Regényi Gábor kalocsai fotóművész értékelte a tárlat anyagát, aki kezdettől fogva figyelemmel kísérte a fotópályázatot, és amelynek a szerinte tizenhárom éven át felgyűlt anyaga igazi kordokumentum. Több fotó szereplői már nincsenek az élők sorában, és immár néhány ábrázolt szakma is erősen nosztalgikus jellegű. Épp ezért érezhető: az alkotók egykor és ma is megküzdöttek azért, hogy ezek a képek elkészülhessenek. A bíráló bizottság munkájában az uszódi Bedi Gyula fotóművész és Péjó Zoltán kalocsai fotós is évek óta, így az idén is részt vett. A háromtagú zsűrit  Bahget Iskander Kossuth-díjas fotóművész vezette. A tárlat november 18-án, pénteken 17 órakor a Duna-táj Fotókör találkozójával nyílt meg” – tájékoztatott a képviseletvezető.
A díjazott alkotók, és alkotásaik:

I. díj: Gajdos Gábor – „Bejárás”

II. díj: KOLLEKCIÓ DÍJ

Sági Ági – „A karbantartó magányossága”

Sági Ági – „Tűzgolyó”

III. díj: Szabó Béla – „Kovácsok – Gyimes”

Különdíj: Gyenes Kata – „Ötvösmesterek” (Kecskemét
Városháza)

A kiállítás anyaga a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsai Képviseletének nagytermében november 21-től munkanapokon 8– 16 óráig tekinthető meg.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

More in Bács-Kiskun megye, fotó, Kalocsa, kiállítás
Close