full screen background image

Hagyomány, érték, közösség Békés megyében

Hagyomány, érték, közösség Békés megyében

2022.09.16. A Békés Megyei Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, TOP-5.3.2-17 „A közösségi, térségi identitás és kohézió erősítése” tárgyú felhívásra, amelyre pozitív támogatói döntés érkezett. Ennek köszönhetően a Békés Megyei Önkormányzat TOP-5.3.2-17-BS1-2018-00001. számú “Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében” című pályázata 730 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, Békés megye területén valósul meg.

A Békés Megyei Önkormányzat megyei szintű projektjének elsődleges célja, hogy olyan közösségi programsorozat valósuljon meg megyeszerte, amely a települések közösségi kezdeményező- és cselekvőképességét fejleszti. Ennek érdekében különböző közösségi rendezvényeket és programokat, filmvetítéseket, tematikus táborokat és túrákat szervez a megyei önkormányzat. A programok révén a megye lakossága megismerkedhet a megyei értékekkel, melyeket a már többéves munkának köszönhetően a települések a települési értéktáraikban, a Békés Megyei Önkormányzat pedig a Békés Megyei Értéktárban tart számon.

A Békés Megyei Önkormányzat célja a programmal egyúttal a társadalmi aktivitás és együttműködés növelése is. A közösségek, a helyi partnerség, az együttműködés, a civil szféra, a közösségi, térségi identitás, a településhez, térséghez kötődés a legtöbb településen, térségben erősítésre szorul, melynek jó eszköze a célzott közösségi programok lebonyolítása. Olyan táborok kerülnek megszervezésre, amelynek keretében a helyi értékek megőrzése, a megyei identitás erősítése játssza a főszerepet. A táborok eltérő tematikára épülnek. A túrák “Bakancs, pedál, evező” jelmondattal minden korosztály számára elérhetőek, gyalog-, kerékpáros és vízitúrák formájában.

A Békés Megyei Önkormányzat Békés megye identitásának megerősítéséhez, a termékek egyediségének levédéséhez egy Békés megyei termék brand kerül kidolgozásra, mely hosszú távon Békés megye szimbólumává válhat. A Békés megyei értékek összefoglalásaként, azoknak keretet adó film elkészítését is tartalmazza a projekt. Készülnek majd városi és települési értékekről is önálló kisfilmek.

A projekt 2019. május 1. és 2023. április 30. között valósul meg.

A projektről bővebb információt a https://www.bekesmegye.hu/hagyomany-ertek-kozosseg-bekes-megyeben/ oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Békés Megyei Önkormányzati Hivatal
5601, Békéscsaba, Árpád sor 18.
Telefonszám: +36-66-441-141
E-mail cím: onkormanyzat@bekesmegye.hu
Vélemény, hozzászólás?

More in Békés megye, identitás, közösségek
Close