full screen background image
Search
2021. január 24. vasárnap -
  • :
  • :

„Minden idők legnagyobb otthonteremtési programján dolgozunk”

„Minden idők legnagyobb otthonteremtési programján dolgozunk”

2020.12.23. A köztársasági elnök a Miniszterelnökség parlamenti ügyekért felelős államtitkárává nevezte ki Zsigó Róbertet, Baja és térsége országgyűlési képviselőjét. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter családokért folytatott munkáját segíti októbertől az államtitkár.

– Az Agrárminisztérium után családüggyel foglalkozik október első napjától. A feladatra Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kérte fel. Miért döntött úgy, hogy elvállalja a megbízást?

– Nagyon megtisztelő volt Novák Katalin felkérése, rendkívül fontosnak tartom a családok jólétével, segítésével kapcsolatos ügyeket. Jó érzés abban a csapatban dolgozni, amelynek tagjai eddig is sokat tettek a magyar családokért.

– A családpolitika 2010 óta kiemelt szerepet kapott Magyarországon. Melyek a legfontosabb eredményei?

– Valóban, a kormány 2010-ben úgy döntött, hogy a legfontosabb feladatai közé emeli a családok segítését és az otthonteremtést. Nagyon sok intézkedést tettünk ezzel kapcsolatban, csak néhányat említek: visszavezettük a családi adókedvezményt, bevezettük a gyed extrát, a babaváró támogatást, a négygyermekes anyukák személyijövedelemadó-mentességét, a nagycsaládosok autóvásárlását, stb. Megpróbáltunk mindent megtenni azért, hogy anyagilag is támogassuk a gyermeknevelést és a gyermekvállalást. A másik nagy terület az otthonteremtés segítése. A csok-ot (családi otthonteremtési kedvezmény) a 2015-ös bevezetése óta például többször bővítettük, és nemcsak az igénybe vevők száma növekedett, hanem az igényelhető összeg is. Néhány évvel ezelőtt a falusi csokot is bevezettük, ezzel jelentősen tudjuk támogatni a kistelepüléseken élőket is. Szeretnénk minden eszközt felhasználva a legtöbbet tenni annak érdekében, hogy a családok megfelelő körülmények között neveljék a gyermekeket.

– Novák Katalin miniszteri kinevezése azt is mutatja, hogy családpolitikai szempontból a kormány tovább szeretne haladni az elkezdett úton. Melyik a legjelentősebb projektjük most a minisztériumban?

– Minden idők legnagyobb otthonteremtési programján dolgozunk, amelynek néhány eleme már nyilvánosságot is kapott, és hamarosan benyújtjuk a szükséges jogszabály-módosításokat. Például hogy azok, akik 2021. január elsejétől új lakást vásárolnak, 27 helyett csak 5 százalék áfát fizessenek. Sőt, azok a családok, akik a csok segítségével vásárolják meg a lakást, a befizetett 5 százalékot is vissza tudják majd igényelni. Elindítottunk egy széles körben igénybe vehető otthonfelújítási programot. Ez azt jelenti, hogy a kormányzat a felújítási költségek feléig (de maximum 3 millió forintig) visszatéríti a munkálatok költségét a gyermeket nevelő családok számára. Ezenkívül azok a családok, amelyek lakást vásárolnak, 2021-től illetékmentességben részesülnek. Az a célunk, hogy biztos tető legyen minden, gyermeket nevelő család feje fölött.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye, család, családpolitika
Close