full screen background image
Search
2018. november 17. szombat -
  • :
  • :

Zala kétkeréken – Indul a projekt

Zala kétkeréken – Indul a projekt

2017.10.24. SAJTÓKÖZLEMÉNY a ZALA KÉTKERÉKEN – KERÉKPÁRÚT-FEJLESZTÉS KISRÉCSE ÉS ZALASÁRSZEG TELEPÜLÉSEKEN című, TOP-1.2.1- 15-ZA1- 2016-00002 azonosítószámú projekt indításáról.

A Zala Megyei Önkormányzat vezetésével létrejött konzorcium a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-1.2.1- 15 számú, Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívásra, Zala Kétkeréken – Kerékpárút- fejlesztés Kisrécse és Zalasárszeg településeken címmel támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet a támogató a 2017. szeptember 7-én kelt döntése alapján támogatásra érdemesnek ítélt.

A projektet megvalósító konzorcium tagjai a támogatási szerződéskötéshez szükséges feltételeket teljesítették, és a támogatási szerződés 2017. október 6-án hatályba lépett.

A projekt célja olyan kerékpárforgalmi létesítmények megvalósítása, amelyek csatlakoznak a turisztikai attrakciókhoz, összekötik a térségi jelentőségű turisztikai vonzerőket, hozzájárulnak a kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosításához és fejlesztéséhez, ezáltal a helyi gazdaság élénkítéséhez, és
a foglalkoztatás növeléséhez.

A projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg, a konzorcium vezetője a Zala Megyei Önkormányzat. A konzorcium további tagjai: Kisrécse Község Önkormányzata, Zalasárszeg Község Önkormányzata és a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

A 129 666 325,- Ft támogatás segítségével 2019. június 30-ig összesen hozzávetőleg 1700 méter hosszúságú kerékpárforgalmi létesítmény kiépítését vállalják a konzorciumban résztvevő települések önkormányzatai.

A projekt további célja a térségben lévő természeti értékek feltárása, magasabb szintű kihasználása, az aktív turizmus szélesebb körben való elterjesztése, a turisztikai kínálat növelése, a szezonalitás csökkentése. A projekt a térségben lévő természeti értékekre épülő turisztikai fejlesztést kíván megvalósítani, célja, hogy kerékpáros turistákat csábítson a kistérségbe, és a kerékpáros turizmus alapjait növelje Zala megyében.

A kerékpáros turizmus komoly lehetőség mind a turisztikai vállalkozások, mind az önkormányzatok számára, valamint hosszú távon munkahely teremtő hatása van, egyúttal kapcsolódik a Nagykanizsa közigazgatási határa és Kisrécse között TOP-3.1.1- 15 Felhívásból létesítendő új kerékpárúthoz.

Közlekedési vonatkozásban alapvetően a 7511 jelű állami összekötő út érintett. A kijelölt nyomvonal egyes szakaszai a Mura-Dráva kerékpárúttal egybeesnek.

A Kisrécse – Zalasárszeg között fejlesztendő kerékpáros létesítmény hossza összesen kb. 1700 m. A projekt keretében Kisrécse – Zalasárszeg között kétirányú kerékpárút valósul meg kb. 1,7 km hosszon, 2,4 m széles útburkolat két réteg aszfalttal, a szükséges vízelevezetési árok- és padkarendezéssel, valamint forgalomtechnikai megoldásokkal.

A tervezési szakasz eleje: 7511 j. út és 75159 j. Kisrécse bekötő út keresztezése, a tervezési szakasz vége: 7511 j. út és 7523 j. ök. út keresztezése.
A projekt keretében kerékpáros-barát fejlesztések megvalósítására is sor kerül. A Zalakarosi Kerékpáros Centrummal történő megállapodásnak megfelelően elérhetővé válnak a kerékpáros szerviz szolgáltatások.

A térség kerékpáros-turisztikai profilja a biztonságos és akadálymentes kerékpáros úthálózat kialakítása, valamint hogy a kerékpározni szerető vendégek minden igényét kielégítse.

Forrás: Zala Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in kerékpár, Kisrécse, önkormányzat, TOP, turizmus, utak, Zala megye
Close