full screen background image
Search
2020. augusztus 15. szombat -
  • :
  • :

Zala kétkeréken – 240 millió forint támogatással épül kerékpárút

Zala kétkeréken – 240 millió forint támogatással épül kerékpárút

2020.05.06. Sajtóközlemény a ZALA KÉTKERÉKEN – KERÉKPÁRÚT-FEJLESZTÉS ZALASÁRSZEG ÉS GALAMBOK KÖZÖTT című, TOP-3.1.1-15-ZA2-2019-00002 azonosítószámú projekt indításáról.

A Zala Megyei Önkormányzat vezetésével létrejött konzorcium a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-3.1.1-15 számú, Fenntartható települési közlekedésfejlesztés tárgyú felhívásra, Zala Kétkeréken – Kerékpárút-fejlesztés Zalasárszeg és Galambok között címmel támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet a támogató a 2020. február 27-én kelt döntése alapján támogatásra érdemesnek ítélt. A projektet megvalósító konzorcium tagjai a támogatási szerződéskötéshez szükséges feltételeket teljesítették, és a támogatási szerződés 2020. április 23-án hatályba lépett.

A Zalasárszeg és Galambok között építendő kerékpárút célja olyan kerékpárforgalmi létesítmény megvalósítása, amely a munkahelyek megközelítése, a közszolgáltatások elérése, és a közösségi közlekedés megközelíthetősége révén megteremti a fenntartható közlekedés feltételeit a településeken és a települések között, valamint hozzájárul a biztonságos közlekedéshez, a zaj- és légszennyezés csökkentéséhez, az egészségmegőrzéshez, és az élhetőbb települési környezet kialakításához.

A projekt konzorciumi együttműködésben valósul meg, a konzorcium vezetője a Zala Megyei Önkormányzat. A konzorcium további tagjai: Zalasárszeg Község Önkormányzata, Kisrécse Község Önkormányzata, Csapi Község Önkormányzata, Galambok Község Önkormányzata, és a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft..

A 240.335.443,- Ft támogatás segítségével 2021. október 2-ig valósulnak meg a kerékpárosbarát fejlesztések a konzorciumban résztvevő településeken. A projekt keretében 6,91 km kerékpárforgalmi létesítmény épül, amelyből 610 méter épített kerékpárút, 6,3 km pedig kerékpáros nyomvonal kijelölése.

A fejlesztés első szakasza folytatólagosan csatlakozik a TOP-1.2.1-15-ZA1-2016-00002 azonosítószámú, „Zala Kétkeréken – Kerékpárút-fejlesztés Kisrécse és Zalasárszeg településeken” című projekt keretében létesülő kerékpárúthoz. Az elő szakaszon közút melletti kétirányú kerékpárút építése valósul meg külterületen, új nyomvonalon, a 7511 j. út zalasárszegi elágazójától a 75127 jelű bekötő útig (Csapi elágazó), 2,5 m szélességgel, kb. 410 m hosszon, a Sárszegi patakon műtárgy építésével.

A 75127 jelű csapi bekötő úton, a kisforgalmú közút 2970 m hosszú külterületi szakaszán kerékpáros nyomvonal kerül kijelölésre forgalomtechnikai elemekkel (burkolati jelek, táblázás), valamint megtörténik az útburkolat lokális felületi hibáinak javítása is a biztonságos kerékpáros közlekedés, és a szolgáltatási szint növelése érdekében. A kerékpáros nyomvonal kijelölése a Csapi – Galambok településközi összekötő úton folytatódik, forgalomtechnikai elemekkel (burkolati jelek, táblázás), kb. 3330 m hosszon.

Galambok belterületén 3,5-4,0 m szélességgel, kb. 200 m hosszon gyalog- és kerékpárút épül, amely csatlakozik a meglévő Ady Endre utcai kerékpárúthoz.

A kivitelezést követően kerékpáros közlekedést népszerűsítő és közlekedésbiztonsági célú szemléletformáló kampány, a kerékpáros kultúra emelésére hivatott népszerűsítő, oktató rendezvény lebonyolítására kerül sor.

Forrás: Zala Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Galambok, kerékpár, utak, Zala megye
Close