full screen background image
Search
2018. december 11. kedd -
  • :
  • :

XXII. Országos Főépítészi Konferencia Tatán

XXII. Országos Főépítészi Konferencia Tatán

2017.05.31. A XXII. Országos Főépítészi Konferencia 2017. augusztus 23‐25. között Tatán kerül megrendezésre a Magyar Főépítészek – Országos Főépítészi Kollégium – Egyesület, valamint Tata Város Önkormányzata szervezésében.

Tatának fél évezredes gyakorlata van „konferencia” rendezésében, hiszen II. Ulászló magyar király 1510‐ben Tatán tartotta az országgyűlést a hazai nemesség és külföldi követek részvételével. Már akkor is „jó hely” lehetett Tata, hiszen Ulászló elődei Zsigmond és Mátyás kedvenc pihenőhelye volt a kristályos források városa.

A királyok után az 1700‐as évek hoztak új fényt a településre az Esterházyak tevékenysége nyomán. Ekkor alakult ki ‐ Fellner Jakab munkássága nyomán ‐ a város barokk arculata. Ferenc magyar király 1809‐ben a franciáktól elszenvedett győri vereség után udvarával két hónapig „jó helyen”, Tatán, a grófi kastélyban tartózkodott. Itt írta alá 1809. október 14‐én a schönbrunni békét.

Az Esterházyak is jól érezték itt magukat, hiszen lóverseny pályát építettek és lóversenyeket szerveztek, kőszínházat építettek, szabadtéri színházat működtettek az általuk létrehozott Angolkertben, ahova a fővárosból is jártak szórakozni.

Vonzó volt és vonzó most is az itt lakóknak: szépen gyarapodott a város lakossága és a mai kedvezőtlen hazai demográfiai tendenciák mellett sem fogy a népesség Tatán.

Aki nem tudja, hogy létezik egy Tata nevű település és olvasna róla, azt hihetné, hogy egy fiktív mintatelepülés (mint Magyarszéphely), hiszen itt mindenből van több‐kevesebb, ami kell egy településre: építészeti örökség, természeti kincsek: erdők, tavak, patakok, kulturális hagyományok, mozgalmas sport és művészeti tevékenység, mezőgazdaság és ipar, versenyképes alap‐ és középfokú oktatás, jó közlekedési feltételek (vasút, autópálya), szervesen együttműködő kistérség.

A Konferencia arra keresi a választ, hogy hogyan biztosítható vonzó élettér a településen élők, a családok, a közösségek számára.

Ha már a belbecs megvan és jól működik, akkor a külcsín is fontossá válik. A főépítész egyik legfontosabb feladata ennek az összhangnak a magas színvonalú szakmai támogatása, melynek még jobb művelését segítse az idei konferencia.

A konferenciára várjuk a főépítészeket és családtagjaikat valamint a szakma más képviselőit, a tervezőket, az építéshatóságok munkatársait, az örökségvédőket, a régészeket, a minisztériumok, főhatóságok, kormányhivatalok munkatársait, önkormányzati szövetségeket, a helyi és országgyűlési képviselőket, szociológusokat, közgazdászokat, a szakmai, társadalmi szervezetek vezetőit/munkatársait egyaránt.

A konferencia programtervezetét itt találja – kattintson!

RENDEZŐK:

MAGYAR FŐÉPÍTÉSZEK ‐ ORSZÁGOS FŐÉPÍTÉSZI KOLLÉGIUM ‐ EGYESÜLET
TATA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

TÁRSRENDEZŐK:

MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE
MAGYAR URBANISZTIKAI TÁRSASÁG
MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA
DUNA‐GERECSE TURISZTIKAI NONPROFIT KFT.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

E‐mail: konferencia@foepiteszek.hu, foktata@gmail.com
Web: fok.tata.hu
Telefon: Árendásné Bódis Kinga, +36 30 658 35 33

Michl József, polgármester
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in építészet, Komárom, konferencia
Close