full screen background image
Search
2018. november 17. szombat -
  • :
  • :

Vas Megyei Közgyűlés: középpontban a biztonság

Vas Megyei Közgyűlés: középpontban a biztonság

2017.06.02. Három kiemelt témát tárgyalt legutóbbi ülésén Vas Megye Közgyűlése. A testület értékelte Vas megye közbiztonságának 2016. évi helyzetét, meghallgatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének beszámolóját, s tájékoztatást kapott a Vas Megyei Turizmus Szövetség tevékenységéről.

Az elmúlt évben Vas megyében az évtizedes hagyományoknak megfelelően alakult a közbiztonság, erről tájékoztatta dr. Tiborcz János Vas megyei rendőrfőkapitány pénteken délelőtt a megyei közgyűlést. Tavaly tovább csökkent a bűncselekmények száma, a vasi települések 90 százalékában nem, vagy csak minimális számban akadt dolguk a rendőröknek. Az előző évhez viszonyítva kevesebb volt a kiemelt, illetve a közterületen elkövetett bűncselekmény is.

A közlekedési baleseti helyzet viszont tragikusan alakult, a vasi utakon 2016-ban huszonhatan vesztették életüket. A fokozott rendőri ellenőrzéseknek is szerepe van abban, hogy az idén eddig jóval kevesebb halálos baleset történt, mint tavaly ilyenkor.

Az országos rendőrfőkapitány kivételesre értékelte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tavalyi teljesítményét, jelentette be dr. Halmosi Zsolt, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes. Elmondta, 2010 óta rendőrség nem statisztikákért, hanem a biztonságért dolgozik. Ennek eredménye, hogy az elmúlt hét évben a rendőrség bizalmi indexe emelkedett. Ám rámutatott arra is, hogy egyedül a rendőrség nem tud eredményeket produkálni, ehhez szükség van az állampolgárok segítségére, illetve jogkövető magatartására is.

Az elmúlt évet értékelve ugyancsak kedvező eredményekről adott számot dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Az országos megítélés szerint a vasi hivatásos, az önkormányzati, és az önkéntes tűzoltók munkájukkal aktívan hozzá tudtak járultak a megye biztonságának érdemi növeléséhez. 2016-ban az egységeket 364 tűzesethez, 719 műszaki mentéshez riasztották, míg a téves jelzések száma 380 volt.

Tavaly 28 tűzvizsgálati eljárást folytattak le, amelyből 14 esetben adták át az ügyet bűncselekmény gyanúja miatt a rendőrségnek. A vasi hivatásos tűzoltó- parancsnokságai 80 önkéntes tűzoltó egyesülettel működnek együtt. A megyében 196 településen köteles polgári védelmi szervezet és 20 településen települési mentőcsoport látja el a polgári védelmi kötelezettségből adódó feladatokat.

A Vas megyei Katasztrófavéfelmi Igazgatóság elmúlt évi munkájáért az országos főigazgató elismerését tolmácsolta dr. Tóth Ferenc, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője. Elismeréssel szólt arról a társadalmasítási folyamatról, amely elindult a megyében.

A tisztújítás után új lendületet vesz a Vas Megyei Szövetség tevékenysége. Erről dr. Kondora Bálint, a szövetség új elnöke beszélt. Bejelentette, hogy elkészült a megyei turizmus stratégia, amelyben meghatározták a konkrét beavatkozási pontokat. Újra összehívják, és rendszeressé kívánják tenni a megyei turisztikai egyeztető fórumot. Ebbe a már meglévő tagság mellett turisztikai szektoronként várjuk majd az adott területen működő további szervezeteket és cégeket. Az elkövetkező időszak kiemelt feladata lesz az önálló arculat megteremtése.

Szorgalmazzák, hogy bekerüljön a kiemelt hazai desztinációk közé Kőszeg-Sárvár térsége, valamint az Őrség is. Önálló pályázatokon kívánnak indulni, s szoros együttműködésre törekednek a Magyar Turizmus Ügynökséggel is. A szövetség elnöke az alapvető célok között fogalmazta meg a megyébe látogató vendégek számának, illetve itt tartózkodási idejének a növelését.

Forrás: vasmegye.hu
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in balesetek, bűnügyek, katasztrófavédelem, közgyűlés, önkormányzat, rendőrség
Close