full screen background image
Search
2018. december 11. kedd -
  • :
  • :

Ülést tartott a foglalkoztatási paktumprojekt irányító csoportja Győr-Moson-Sopronban

Ülést tartott a foglalkoztatási paktumprojekt irányító csoportja Győr-Moson-Sopronban

2017.11.16. November 15-én délelőtt a Megyeházán tartotta soron következő ülését a Győr-Moson-Sopron Megyei Foglalkoztatási Paktumprojekt Irányító Csoportja (ICS), amely a „Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében” című, TOP-forrásból megvalósuló projekt keretében megnyilvánuló partnerséget reprezentáló, a legfőbb kérdésekben döntést hozó testület.

A rendezvény házigazdája, az Irányító Csoport elnöke, Németh Zoltán köszöntő gondolatait követően emlékeztett, hogy az ICS a felelős a 2016 októberében aláírt Győr-Moson-Sopron megyei foglalkoztatás- és gazdaságfejlesztési együttműködési megállapodásban foglaltak hatékony és eredményes végrehajtásáért, amelynek érdekében számos feladatot is ellát. Így – többek között – koordinálja a munkaprogram végrehajtását, segíti a térségi partnerségi kapcsolatok fejlődését, ellenőrzi és monitorozza a folyamatokat, nyomon követi, véleményezi és értékeli a projekthez kapcsolódó tevékenységeket, valamint meghatározza és folyamatosan ellenőrzi a Paktumiroda tevékenységét, jóváhagyja annak beszámolóit.

E feladatokhoz kapcsolódóan az ICS jelen ülésén sor került a 2017. évi munkaterv módosítására és a tagok áttekintették a két ülés közötti időszakban végzett tevékenységet is.

Elhangzott, hogy a projekt 2017 júliusában a megvalósítás szakaszába lépett. Ezt követően fő feladat az indikátorok felkutatása volt, mely tevékenység a partnerekkel való együttműködésben történt, ám a célcsoportok tagjainak elérése nem volt mindig egyszerű feladat. A lakosság széles körű tájékoztatása érdekében plakátok és szórólapok kihelyezésére is sor került.

Sajnos az a tapasztalat, hogy a megyei paktumhoz tartozó településeken nagyon kevés a bevonható ügyfél, nem igazán szerencsés a területi felosztás sem, így nagyon nehéz
az elvárt indikátor számokat teljesíteni. A megyei munkaerőspiaci adatok, elsősorban az alacsony munkanélküliségi mutatók is nehezítették az elvárt indikátorok teljesítését.

A lakosság, a munkavállalók mellett a munkáltatókat, vállalkozókat megszólítására is sor került egy, a projekt nyújtotta támogatási lehetőségeket ismertető találkozón.

„A Győr-Moson- Sopron Megyei Önkormányzat ernyőszervezeti feladatokat is ellát, ennek eleget téve a helyi – mosonmagyaróvári, kapuvári, téti, pannonhalmi és csornai paktumokkal is folyamatos a kapcsolattartás – fogalmazott az elnök, majd hozzátette, hogy a Megyei Paktum jelenleg a 4. mérföldkő sikeres teljesítésén van túl.

Az Irányító Csoport ülésének állandó meghívottja a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkársága, melynek munkatársai ezen az ülésen jelen voltak.

Az ügyrend szerint, amennyiben a napirendi pont indokolja, akkor lehetőség van eseti meghívotta(ka)t felkérni az ülésen való részvételre. Így történt most is, hiszen az ICS napirendjén a pályaorientációs tevékenységről, a pályaválasztást elősegítő rendezvényekről, a megyei hiányszakmák feltérképezéséről, illetve a képzések összehangolását szolgáló munkákról szóló tájékoztatók is szerepeltek.

Meghívott vendégként a Győr-Moson- Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Győri Műszaki Szakképzési Centrum, valamint a Mobilis vezetői, képviselői adtak átfogó, részletes tájékoztatást a fiatalok pályaválasztásának elősegítését szolgáló feladataikról és tevékenységükről. Mindannyian hangsúlyozták, hogy a pályaorientációs tevékenység tervezésekor és a gyakorlati megvalósítás során is a szakmák, különösen a hiányszakmák népszerűsítését helyezik az előtérbe, annak figyelembe vételével, hogy törekvéseik és programjaik ne párhuzamosságot mutassanak, hanem egymás hatását erősítsék.

Ezt a törekvést Németh Zoltán is fontosnak nevezte, majd hozzátette, örömmel tapasztalta, hogy a pályaorientációs rendezvények egyúttal a megyei foglalkoztatási paktum népszerűsítését is szolgálják. A megyei kormányhivatal munkatársának a hiányszakmák feltérképezéséről és a képzések összehangolásáról szóló tájékoztatójával kapcsolatban pedig az elnök arról szólt, hogy az ország más részeihez hasonlítva rendkívül kedvező megyei munkanélküliségi adatok ismeretében a valóban hasznos munkaerő megtalálása a lényeges.

Forrás/fotó: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in foglalkoztatás, Győr-Moson-Sopron, iparkamara, Németh Zoltán
Close