full screen background image
Search
2019. április 22. hétfő -
  • :
  • :

Ülésezett a Megyei Felzárkózási Fórum

Ülésezett a Megyei Felzárkózási Fórum

2018.09.12. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, a Fórum célja éppen az, hogy platformot teremtsen a szervezetek számára jó gyakorlataik, tapasztalataik megosztására és a kapcsolatépítésre.

„Az egymástól való tanulás mellett fontosnak tartom, hogy a Fórumon szóba kerüljenek a nehézségek is, hiszen azért is vagyunk itt, hogy a felmerülő problémákra közösen megoldást találjunk”- tette hozzá Németh Zolán. Az elnök kiemelte, a mai alkalmon olyan jó gyakorlatokat ismerhettünk meg a megyéből, melyek eredményesen karolják fel a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat, gyermekeket, mélyszegénységben élőket, romákat, nőket, és a fogyatékkal élőket, lehetőséget biztosítva számukra a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáféréshez.

A Mosonmagyaróvári Család- és KarrierPONT kisgyermekes családanyák számára nyújt kulturális programokat, gyermekfelügyeletet, jogi- és pszichológiai tanácsadást. A szervezet célja, hogy az atipikus foglalkoztatási formák, mint a kismamaműszak, vagy a home office előnyeit népszerűsítsék a cégek felé. Schnitzerné Samu Tímea, a szervezet vezetője nehézségként vetette fel, hogy némely, hátrányos helyzetű anyuka azért nem tud részt venni az általuk szervezett, munkába állást segítő továbbképzésen, mert nincs általános iskolai végzettsége. Erre a felvetésre már az ülésen megoldási javaslat született: Németh Zoltán azt tanácsolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal, hiszen „Aktívan a tudásért!” című projektjük többek között éppen az általános iskola befejezését támogatja.

Nagy Beáta, Gyömöre Község polgármestere a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesülettel közös projektet ismertette, mely célja a helyi roma lakosság képzése, valamint a helyi nem roma lakosság szemléletváltása. A polgármester megosztotta azt az elmúlt évek alatt kialakult jó gyakorlatot, mely szerint az érzékenyítő programokat ún. „semleges” programelemekkel kombinálva könnyebben bevonható a célközönség.

A Montázs projekt nemrég indult, célcsoportja a súlyos, halmozottan sérült személyek. Számukra és családtagjaik számára klubfoglalkozást tartanak, ahol a mindennapi életvitelhez kötődő tanácsadással segítenek, valamint ingyenes eszközkölcsönzési lehetőséget biztosítanak, ahol az érintettek időszakosan igénybe vehetik az egyébként drága eszközöket, illetve kipróbálhatják őket a megvásárlás előtt.

A Győrszemerei Tanoda működését Tar Ildikó szakmai vezető, a tanoda igazgatója ismertette. Az előadás kapcsán problémaként fogalmazódott meg, hogy a középiskolás roma tanulók felzárkóztatása jelenleg országosan nem megoldott. A Fórum tagjai egyetértettek abban, hogy ezt a hiányt mindenképpen jelezni kell, ezért Németh Zoltán a Fórum megbízásából t a közeljövőben továbbítani fogja az illetékes minisztérium felé ezt az igény.

A szanyi telep-programot Németh Gergely polgármester, valamint Babusa Helga projektmenedzser ismertette. A közelmúltban elindult program két projektet tartalmaz, melyek egymást kiegészítve hivatottak orvosolni a település nehézségeit. A szegregált élethelyzet felszámolása egyfelől lakhatási beruházások támogatásával történik, másfelől pedig az érintettek olyan szakmát adó képzésben részesülnek, mellyel a Szanyban lévő vállalatoknál tudnak elhelyezkedni. A megyei önkormányzat elnöke kiváló mintaprogramnak nevezte a projektet, melyet a megyében és a megyén kívül más, érintett térségben is érdemes lehet alkalmazni.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in felzárkóztatás, fórum, Győr-Moson-Sopron
Close