full screen background image
Search
2018. május 21. hétfő -
  • :
  • :

Újjáélesztik a régi hagyományt – súlyemelő edzőterem nyílt Vajszlón

Újjáélesztik a régi hagyományt – súlyemelő edzőterem nyílt Vajszlón

2017.07.10. Hivatalosan is átadták az edzőtermet, mostantól Vajszlón is várják a súlyemelés iránt érdeklődő fiatalokat. A kezdeményezést elindító Gyurkovics Ferenc azt mondja, a sport nem pusztán cél, hanem egyúttal kiváló eszköz ahhoz, hogy nagybetűs embereket neveljenek, akik helyes értékrend szerint élnek, helyes életmódot követnek.

Vajszlón komoly hagyománya a súlyemelésnek, hiszen Id. Martin Jenő a vajszlói súlyemelés élő legendája: 1959-ben kezdte a sportot, a 60-as években ifjúsági válogatott súlyemelőként több országos versenyen vett részt, és ma is élete része a sport.

– Ma is sportszerűen élek, időben kelés, időben fekvés, edzés, rendes étkezés, igyekszem karban tartani magam és a fiamat is beavattam a súlyemelésbe, ő is versenyzett, ma edzőként dolgozik.

Gyurkovics Ferenc olimpikon, a Magyar Súlyemelő Válogatott Szövetségi kapitánya a megnyitón elmondta, már több éve tervezik, hogy újra nyitnak az Ormánság felé. Egy pályázatnak köszönhetően az elmúlt hónapokban új lendületet kapott ez a terv.

Martin Jenő és a fiatal súlyemelők.

– Olyan rendszert építünk, amelyben a súlyemelést eszközként használva „embereket” nevelünk, akik tudnak célokat kitűzni és azokért küzdeni. Helyes értékrend szerint élnek, helyes életmódot követnek. Egyaránt fontosnak tartjuk az oktatást és az edzést, hiszen egymást nagyban segítik. Ezért szorosan együttműködünk az oktatási intézményekkel. A legfontosabb szakmai partnerünk a Pécsi Tudományegyetem.

A szakemberek szerint a súlyemelés előnye, hogy alapsportág, az egyénen múlik, hogy mi lesz belőle, sok edzéssel bármilyen célt elérhet. Nagy Csaba megyei elnök üdvözölte a kezdeményezést, amit sporteszközökkel is támogatott.

– Köszönjük ezt a sportmissziót, amelynek keretében az ország egyik leghátrányosabb területén tudjuk támogatni a diákok sportolását. A Baranya Megyei Önkormányzat is nagy súlyt fektet a diáksport támogatására, évente négymillió forinttal támogatjuk a baranyai gyerekek sportolását. Úgy gondoljuk, hogy a súlyemelés újabb kiváló sportág ahhoz, hogy minél több fiatalt tudjunk sportolásra és az egészséges életmódra ösztönözni.

A vajszlói edzőterembe 8 éves kortól várják a gyerekeket, kezdetben hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken. Az edzéseket ifjabb Martin Jenő tartja.

Forrás/fotó: Baranya Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, Gyurkovics Ferenc, sport, súlyemelés
Close