full screen background image
Search
2019. május 26. vasárnap -
  • :
  • :

Újabb termálkút kísérőgázát hasznosítják Kisújszálláson

Újabb termálkút kísérőgázát hasznosítják Kisújszálláson

2019.02.27. Mintegy 250 millió forintból erőmű épül a kisújszállási Kumánia Gyógy- és Strandfürdőben, hogy a meglévő mellett egy újabb termálkút kísérőgázát is hasznosítani tudják a városban energiamegtakarítási céllal – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere az MTI-vel.

Kecze István (Fidesz-Nagykun Polgári Kör) elmondta: a jelenleg is folyamatban lévő és a tervek szerint tavasz végére elkészülő beruházás nagyrészt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyertes pályázatának köszönhetően valósul meg, de a költségekhez az önkormányzat is hozzájárult.

Hozzátette: a hulladékhővel télen fűteni, nyáron hűteni tudnak majd. Ezzel és a napelemes hálózattal környezetkímélő energiaellátást biztosítanak majd az önkormányzati tulajdonú intézményekben: az Illéssy utcai bölcsődében, a védőnői szolgálatnál, a háziorvosi és fogorvosi rendelőknél, valamint a Kumánia irodáiban, a gyógytornateremben és a konferenciateremben – sorolta. Előzetes becslések szerint a beruházással évente mintegy 20-25 millió forint energiamegtakarítást érnek majd el.

Szólt arról is, hogy a fürdőben lévő 1-es termálkút kísérőgázát egy harmadik felet is bevonó finanszírozással évek óta hasznosítják egy gázmotor segítségével. A hulladékhő két egyházi fenntartású középiskolát és egy kollégiumot is kiszolgál – mondta a polgármester.

Illusztráció: kumania.hu

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in energia, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Kecze István, Kisújszállás, önkormányzat
Close