full screen background image
Search
2019. október 24. csütörtök -
  • :
  • :

Új vezetőség, új tervek – ülésezett a Fejér Megyei Múzeumegyesület

Új vezetőség, új tervek – ülésezett a Fejér Megyei Múzeumegyesület

2019.02.21. Hagyományos évindító közgyűlését tartotta a Fejér Megyei Múzeumegyesület és a közgyűlést követően bemutatták a Szent István Király Múzeum Alba Regia című évkönyvsorozatának idei kiadványát, amely egy 2016-os zenetörténeti konferencián elhangzott előadásokat és egyéb, izgalmas témákat feldolgozó tanulmányokat foglal össze.

A Fejér Megyei Múzeumegyesület a Szent István Király Múzeum mellett működő, nagy múltú, közhasznú civil szervezet, 65 tagja van. Elsődleges célja, hogy múzeumbarát törzsközönséget neveljen és tartson meg, illetve összefogja a múzeumi tevékenységek – kiállítások, egyéb rendezvények és kiadványok – iránt érdeklődő civileket.

A szervezet elnöke dr. Demeter Zsófia történész, a múzeum nyugalmazott igazgatója, elnökhelyettesei pedig Braila Mária és Bányai Balázs. Elfogadták a szervezet tavalyi program- és gazdasági beszámolóját, illetve beszélgettek az idei feladatokról.

Elhangzott, hogy kezdeményezik egy újabb dombormű elkészítését a Nemzeti Emlékhely Királygalériájába, de szó volt arról is, hogy ismét szerveznek a múzeum idei kiállításaihoz kapcsolódó, tárlatvezetéssel egybekötött látogatásokat és tanulmányi kirándulást.

A közgyűlést követően mutatták be a múzeum Alba Regia című évkönyvsorozatának új, rendkívül izgalmas kötetét, amely a székesfehérvári Városházán és a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, 2016 szeptemberében rendezett kétnapos zenetörténeti konferencia előadásait foglalja össze. A kötet számos hazai, megyei és székesfehérvári kitekintésű témát ölel fel, olvashatunk többek között egy operatársulat létrehozásának kísérletéről Székesfehérváron a 19. század elején, Kresz Géza hegedűművész és családja kápolnásnyéki múltjáról, illetve a zeneszerző Zichy Géza operaszerzői stílusváltásának okairól és következményeiről.

Az évkönyv több izgalmas tanulmányt is tartalmaz. A Mici néni naplója című írásból megtudhatjuk, mit jelentett a vallás és a hit egy polgárasszony életében az 1930-as években, de olvashatunk a sárkeresztesi szőlőhegyi kultúráról, a Hetedhét Játékmúzeum gyűjteményének gyarapodásáról és a Szent István Király Múzeum 2018-as régészeti kutatásairól is. Az évkönyv a múzeum kiállítóhelyein megvásárolható.

Forrás: szekesfehervar.hu
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Fejér megye, múzeum
Close