full screen background image
Search
2020. október 30. péntek -
  • :
  • :

Új sportcsarnokkal gazdagodott az MNÁMK

Új sportcsarnokkal gazdagodott az MNÁMK

2020.09.05. A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában az elmúlt évek alatt, a vezetés nagy örömére, megnövekedett a tanuló létszám. Ez az öröm viszont, hozott magával egy kevés nehézséget is, hiszen a mindennapos testneveléssel, igencsak megnőtt a teremigény a tornaórák kapcsán. Ezt az igényt az iskola tornaterme nem tudta kielégíteni és már külsős helyszínek bérletére is szükség volt a helyzet kezelése érdekében.

Ezen okok miatt, a végső megoldást egy új sportcsarnok megépítésében látta az intézmény vezetése. Az első tervek-egy a kiszolgáló helyiségekkel együtt, közel ezer négyzetméteres épületre- 2015-ben el is készültek, amit az anyagiak előteremtése követett. A projekt megvalósulásához a Német Szövetségi Köztársaság Külügyminisztériuma, 2018-ban 500.000 Euró -val járult hozzá. Ez az összeg azonban kevésnek bizonyult az építőanyag árainak változása miatt, így plusz forrásokat kellett keresni és a minisztérium támogatását kérte az iskola.

A Magyarországi Németek Önkormányzata a nemzetiségi előirányzat terhére az Emberi Erőforrások Minisztériumától 130 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a fejlesztéshez. A beruházást a Miniszterelnökség is támogatta 140 millió forinttal.

A felsorolt pénzösszegek birtokában egy kosárlabdapálya méretű küzdőtérrel rendelkező, kiszolgáló helyiségekkel ellátott, kettéosztható tornacsarnok felépítésére nyílt lehetőség. Az építkezés 2019. augusztusában kezdődött és 2020. június 30-án fejeződött be, mely egyben a műszaki átadás időpontja is volt.

A szeptember 1-i tanévnyitóval egybekötve, átadták az új sportcsarnokot is a tanulóknak. Az ünnepélyes átadás keretében bemutató edzéseket játszottak a gyerekek.

A tanévet Szauter Terézia főigazgató nyitotta meg, majd szót kapott még Peter Stübler német igazgató és Egri Miklós kuratóriumi elnök is, aki megköszönte, Zsigó Róbert gyors, hatékony közvetítését a minisztérium felé, amit a fejlesztés megvalósulása érdekében tett.

Dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az elmúlt fél esztendő megmutatta, milyen nagy kincs is, hogy hagyományosan elkezdhették a tanévet.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye
Close