full screen background image
Search
2020. április 6. hétfő -
  • :
  • :

Tovább erősödött Tolna megye és Közép-Bosznia kapcsolata

Tovább erősödött Tolna megye és Közép-Bosznia kapcsolata

2016.06.01. Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke is részt vett a szekszárdi önkormányzat szerdai ünnepi közgyűlésén, melyen testvérvárosi megállapodást kötött a megyeszékhely és a Közép-boszniai Jajce városa.

A boszniai Jajce delegációját Ács Rezső, Szekszárd polgármestere köszöntötte a Vármegyeházán. A polgármester szerint a megállapodás túlmutat majd a testvérvárosi kapcsolaton. Illetve elmondta, Jajce és Szekszárd között akkor lesz valódi együttműködés, ha a megállapodásnak köszönhetően a két városban élő emberek, az ott működő civil szervezetek, sportegyesületek, valamint a gazdasági élet szereplői is megtalálják közös számításukat.

Ács Rezső kiemelte, ez a kapcsolat nemcsak Jajce-ről és Szekszárdról, hanem a Közép-boszniai Kanton és Tolna megye kapcsolatáról is szól. Hiszen nemrég a Tolna Megyei Önkormányzat és a Közép-boszniai tartomány is együttműködési megállapodást kötött. A városvezető zárásként elmondta, Bosznia számíthat Szekszárd és Tolna megye segítségére az uniós csatlakozásra való felkészülésben, mely munkában a megye és a megyeszékhely tapasztalata sokat érhet.

Edin Hozan, Jajce polgármestere beszédében többek között arról szólt, biztosra veszi, hogy a testvérvárosi kapcsolat nem csak papíron, formailag valósul meg, hanem valódi partnerkapcsolat veszi kezdetét. Bár elsőként valószínűleg a kulturális- és sportélet területén alakulnak ki kapcsolatok, de ezt követően gazdasági és egyéb téren is együttműködés jön majd létre Szekszárd, valamint Jajce, illetve Tolna megye és Közép-Bosznia között.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Tolna Megyei Önkormányzat és a Közép-boszniai kanton május 11-én kötött megállapodást. Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke a bosnyák delegáció látogatásának alkalmával arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a megyei önkormányzat és a kanton kormányzata között létrejött testvérmegyei kapcsolat keretében több ágazatot is érintő együttműködés valósul meg a jövőben.

Tolna megye és a Közép-boszniai térség többek között kulturális, oktatási, turisztikai és gazdaságfejlesztési együttműködésre törekszik, továbbá az Európai Unió bővítési folyamatát is segítik. Magyarország uniós tagságából adódóan számos tapasztalattal és információval rendelkezik, amelyek hozzájárulhatnak a csatlakozás előtt álló Bosznia-Hercegovina sikeres felkészüléséhez – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Tahir Lendo, Kanton kormányának miniszterelnöke biztosította a jelenlévőket, hogy a Tolna megyével megkötött partnerség rendkívül aktív lesz a jövőben, hiszen számos hasonlóság áll fenn az együttműködési területeteken. Közös kapcsolódási pontként nevesítette többek között az energetikát, a gazdaságot és a turizmust. Kitért Tolna megye európai uniós tapasztalati tőkéjére is, amelyre számítanak országuk csatlakozásra való felkészülését illetően.

Forrás/fotó: Kadarka.net
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in EU, Fehérvári Tamás, megállapodás, Szekszárd
Close