full screen background image
Search
2019. augusztus 21. szerda -
  • :
  • :

Történelmi áttörés előtt a Csongrád megyei diplomácia – hosszú távú tervek a kínai Shaanxi tartománnyal

Történelmi áttörés előtt a Csongrád megyei diplomácia – hosszú távú tervek a kínai Shaanxi tartománnyal

2019.01.29. Shaanxi tartomány népi kormányzóhelyettese, Wei Zengjun és tízfős delegációja érkezett a megyei közgyűlés elnökéhez a napokban. A nap folyamán kétoldalú megbeszélések folytak a tartomány és Csongrád megye további együttműködésének lehetőségeiről. Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte a már 25 évre visszatekintő testvértartományi kínai gazdasági és kulturális kapcsolatokat, valamint Magyarországot és egyben Csongrád megyét Európa kapujaként állította a két ország együttműködése kapcsán.

„A biztonság, a stabilitás, illetve a pozitív gazdasági fejlődés a legnagyobb erőnk. Magyarország miniszterelnöke elsőként írta alá Kínával az „Egy övezet, egy út” megállapodást, melynek gondolataival együtt tovább tudunk haladni a testvértartományi együttműködés útján, amely elért egy olyan szintre a mai nappal, hogy ne csak diplomáciai, hanem konkrétan látható gazdasági-stratégia együttműködések kövessék egymást a jövőben Magyarországon és benne Csongrád megyét érintően. Ilyenek például az oktatás, a mezőgazdasági ágazat és a turizmus. A keleti nyitás politikája mentén feladatunk, hogy a két állam közötti kormányzati kapcsolatokat jól leképezzük kormányközi, megyei szintre, a hatékony magyar-kínai kapcsolatok további fejlődéséhez – mondta  Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

Shaanxi: A tartomány Kína földrajzi közepén helyezkedik el, lakossága közel 40 millió fő. A tavalyi évben több mint 8% gazdasági növekedést sikerült elérniük, mindemellett a külkereskedelmi forgalom 31.6% – ra emelkedett. A 108 felsőoktatási intézményükben 1.5 millió hallgató mellett, a közel 1000 tudományos kutatóintézet 1 millió kutatót foglalkoztat. Ezzel Kínában a K+F innováció éllovasai. Kiemelt figyelmet fordítanak a megújuló energiák hasznosítására, a tartomány 2018-ban 50% fölé emelte ezen energiaforrások részarányát.

„Drága az idő és kevés van belőle!” – így kezdte beszédét Wei Zengjun, a tartományi népi kormány kormányzóhelyettese. Külön köszönettel illette a megyei elnököt azért a munkáért, hogy ilyen hatékony diplomáciai együttműködést tart fenn a tartományi kormányzattal. Kiemelte, hogy továbbra is a kétoldalú tapasztalatcsere és több gazdasági ágazatot, valamit az oktatást érintően a jó gyakorlatok hasznosítása az elsődleges cél. Többek között konkrét tárgyalások kezdődtek egy Budapest- Hszian közvetlen repülőjárat indítására, ami közel 7 órára rövidítené a két város közötti utazást. Zárásként a kormányzóhelyettes személyes meghívását tette a közgyűlés elnökének, a 2019. május 11-15 között Hszianba megrendezésre kerülő Új Selyemút EXPO-ra, amely Kína legnagyobb kereskedelmi kiállítása.

Az egyeztetésen rész vett Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója, Prof.Dr Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke, Cao Zhengyin, a Shaanxi Tartomány Kereskedelmi Hivatal magyarországi kirendeltségének képviselője is.

Nagy Katalin már nem először résztvevője a tartományi egyeztetéseknek. A Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke az egészségügyi ágazatot állította fókuszba, ezen belül is a fogorvosi területet.

„Azon dolgozunk, hogy a kiemelkedően hatékony magyar fogorvosi graduális és posztgraduális oktatással és szakértelemmel épüljön fel a kínai fogorvosi ellátás és technológia. Kínán belül Shaanxi tartományban indulnak el ezek a tudásalapú fogorvosi fejlesztések, amely tárgyalások már a tavalyi évben elkezdődtek” – mondta a professzor asszony.

A program részeként az oktatási területeken elindított együttműködések folytatásaként került sor szakmai egyeztetésre a Szegedi Tudományegyetemen, ahol többek között Dr. Fendler Judit kancellár köszöntötte a delegációt. A nap zárásaként az ELI-ben tett szakmai látogatást a kínai küldöttség.

Forrás: Csongrád Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Csongrád megye, gazdaság, Kakas Béla, Kína
Close