full screen background image
Search
2018. május 21. hétfő -
  • :
  • :

Török Tamás aláírta az üldözött keresztényeket támogató megállapodást

Török Tamás aláírta az üldözött keresztényeket támogató megállapodást

2017.07.06. Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár Libanonban aláírta a szíriai katolikus és a szíriai ortodox egyház támogatásáról szóló megállapodást és egyeztet a segélyprogram végrehajtásáról – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-t.

A magyar kormány februárban döntött arról, hogy egy-egy millió euróval támogatja a szíriai ortodox és a szíriai katolikus egyházat, ezzel segítve humanitárius munkájukat. A 4,5 millió lakosú Libanonba 1,5 millió szíriai és iraki menekült érkezett 2011 óta, és ellátásuk rendkívüli összegeket emészt fel – írták.

Török Tamás ellátogatott a 2013-ban alapított Angels of Peace iskolába, ahol a szíriai katolikus egyház 600 iraki menekült gyerek oktatásáról gondoskodik.

A támogatásról szóló megállapodást az ajaltouni ortodox Szent Gábriel-templomban írták alá a két egyház hívei körében, akik beszámoltak az őket ért szörnyűségekről, arról, hogy az Iszlám Állam lerombolta otthonukat, lemészárolta családjukat.

A helyettes államtitkár felkereste a legtöbb menekültnek otthont adó Zahlé városát is a Bekaa-völgyben, ahol szintén találkozott szíriai keresztényekkel. A menekültek ellátásáról gondoskodó helyi szír ortodox érsek, Yustinus Boulos Safar szerint ahhoz, hogy az ott élő családok hazatérjenek, “a fizikai környezet újjáépítésén túl a jövő reménységét is vissza kell adni a hazatérőknek”. Ehhez Magyarország és a nyugati világ hatékony közbenjárását kérte.

Török Tamás találkozik még Paul Karammal, a Libanoni Karitász elnökével, Rafael Koupalyval, az iraki káld menekültek lelkipásztorával és Naim Gharbival, a melkita szeminárium rektorával – tették hozzá.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in keresztény, Magyarország
Close