full screen background image
Search
2020. április 6. hétfő -
  • :
  • :

Sió-projekt: a folyó, mint „élő vízi út”

Sió-projekt: a folyó, mint „élő vízi út”

2016.09.23. A Tolna Megyei Önkormányzat az elmúlt egy évben számos lépést tett annak érdekében, hogy a Sió-csatornát valódi, élő vízi úttá fejlessze – e célkitűzés jegyében adott tájékoztatást a Sió-projekt végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátásáról Fehérvári Tamás elnök, a Tolna Megyei Közgyűlés pénteki ülésén. A testület többek között alapítványi támogatásokról is döntött az oktatás és kultúra területén.

A Sió vízügyi, gazdasági és turisztikai fejlesztése Tolna megye egyik kiemelt, széles körű együttműködésben megvalósuló projektje. A TOP keretében összesen tizenegy Sió menti település, Szekszárd, valamint több civil szervezet és vállalkozás összefogásával három fejlesztés megvalósítására kerül sor, melynek összértéke csaknem egy milliárd forint. A csatorna vízügyi rendezése országos koncepció része.

A folyó mentén elhelyezkedő kiváló mezőgazdasági területek öntözhetőségének biztosítása, és a belvíz okozta problémák megoldása mindig is kiemelt cél volt, ahogy a térségben található kirándulóhelyek, nevezetességek köré építhető turizmus felfejlesztése is. Ennek tükrében nem is kérdéses, miért sorolja a Sió-projektet valamennyi fejlesztési dokumentum a kiemelt megyei programok közé.

_dsc5085
A képen jobbról Fehérvári Tamás elnök, mellette Dr. Gábor Ferenc főjegyző. Fotó: Ótós Réka

A látványosságok között szerepelnek az ozorai és a simontornyai várak, Kölesd és környéke műemlék kúriáival, a Sióagárdi pincefalu, és nem utolsó sorban Szekszárd, a Borvidék és Gemenc által képviselt értékek.

Az elmúlt évben már megkezdődött a vízügyi fejlesztések előkészítése: nemrégiben a Sió gemenci árvízkapuját újították fel, és jövőre a Siófoki zsilip átépítésére kerül sor. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság egy tanulmánytervet is készített a Sió teljes szakaszára vonatkozóan, 12 milliárd forint értékű forrás elnyerése érdekében.

A Tolna Megyei Önkormányzat ezzel párhuzamosan egy előkészítő tanulmányt készíttetett a Sió gazdaság- és területfejlesztési lehetőségeiről. Külön vizsgálat készült a Sió-projekt operatív programokhoz való illeszkedési lehetőségeiről.

Ahogy a Sió-projekt is bizonyítja, a megyei önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a turizmusfejlesztésre. Ebből adódóan segítette a Tolna Kincse Turisztikai Egyesület, mint térségi TDM szervezet létrejöttét, amely a jövőben a Sió értékeit is megfelelően tudja képviselni, hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A Közgyűlés korábbi döntése alapján – átruházott hatáskörben – a Pénzügyi- és Monitoring Bizottság már döntött két pályázat benyújtásáról. Az egyik projekt a Sió menti vízi, míg a másik a kerékpáros turizmus fejlesztésére irányul.

_dsc5075Fotó: Ótós Réka

Az év elején a megye egy újabb, a Sió mentét érintő projekt előkészítésébe kezdett. A megyei önkormányzat Szekszárd Megyei Jogú Várossal, a Szekszárdi Kajak-Kenu Egyesülettel, és várhatóan két érintett települési önkormányzattal készít elő egy turisztikai fejlesztést.

Ez egyrészt azt a célt szolgálja, hogy a hiányzó szakaszrészek kiépítésével, a meglévő és a tervezett szakaszok összekapcsolásával egy kerékpárút hálózat jöjjön létre, magában foglalva a Sió töltésen megépítendő útvonalat is. Másrészt, tervben van egy kerékpáros és vízi turisztikai szolgáltató bázis létrehozása.

A projekt előkészítése megkezdődött, a pályázat benyújtására várhatóan jövő év első felében kerül sor. A tervezett fejlesztés becsült költsége 300 millió forint.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat – Tóth Róbert. Fotó: Ótós Réka
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Fehérvári Tamás, Gemenc, közgyűlés, kultúra, oktatás, pályázat, Szekszárd, Szekszárdi borvidék, Tolna megye, TOP, turizmus
Close