full screen background image
Search
2020. április 7. kedd -
  • :
  • :

Többé nem városi kiváltság a bölcsőde

Többé nem városi kiváltság a bölcsőde

2020.02.12. A tavalyi nevelési évben hazánkban 33 ezer gyermek került bölcsődei intézménybe új felvétellel, de 3825 jelentkezést kellett elutasítani férőhely hiányában. Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt három évben közel ezer bölcsődei férőhelyre nyertek pénzt pályázatokon az önkormányzatok. Most újabb lehetőség nyílik a fejlesztésre.

„A 2017-es év elején 1,8 milliárd forintot különítettünk el a megyében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében bölcsődei férőhelyek kialakítására” – mondta lapunknak Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke. „Ez az összeg elegendő ahhoz, hogy az eddigi 1000–1100 férőhelyet újabb 260-nal bővítsük. A bővítéseknél arra fókuszáltunk, hogy többé ne csak a nagyobb városok „kiváltsága” legyen a bölcsődei szolgáltatás” – hangsúlyozta. További örömteli hír, hogy 2019 második felében újabb pályázatok útján még 6,5 milliárd forintnyi támogatást sikerült megszerezni a megyének. Ezt összesen 41 település közt osztották szét, ahol így további 700 kisgyermeknek tudnak majd ellátást biztosítani.

„A döntések már megszülettek, most a pályázók kiértesítése zajlik. A program keretében nyertes projektek a tervek szerint az idén és a következő év elején valósulnak meg, a megyei önkormányzat menedzselésével” – tette hozzá Németh Zoltán.

A közgyűlés elnöke azt is elmondta, hogy a megye számára több szempontból hasznos és fontos a bölcsődei férőhelyek bővítése. „A helyben elérhető bölcsődei ellátásnak népességmegtartó ereje van, mivel a fiatal pároknak nem kell lemondaniuk a vidéki életről a gyermek-elhelyezés nehézsége miatt” – emelte ki Németh Zoltán. „Győr-Moson-Sopron megye abban a szerencsés helyzetben van, hogy a munkalehetőségek miatt sokan költöznek ide az ország más pontjairól. Ezeknek az embereknek többnyire távol élnek a rokonaik, így a nagyszülők nem tudnak a gyerekekre vigyázni. Továbbá az is nagy segítség a megyei munkaerőhiány orvoslásában, hogy az anyák így, saját igényük szerint, hamarabb visszatérhetnek a munkaerőpiacra.”

A megyei önkormányzatok mellett a kormány is újra meghirdet egy, a bölcsődei férőhelyek növelését célzó pályázatot, amelyre március 18-ig lehet jelentkezni. A remények szerint az összesen mintegy 3,2 milliárd forintnyi támogatásból 600 bölcsődei és minibölcsődei hely jöhet létre mintegy 32 településen. A program keretében bölcsődék építésére, illetve bővítésére maximum 300 millió forint, minibölcsőde esetén legfeljebb 75 millió forint igényelhető. Az elbírálásnál előnyben részesülnek a költség- és energiahatékonyságot szem előtt tartó építési megoldások.

Forrás: Kisalföld
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in bölcsőde, Győr-Moson-Sopron, Németh Zoltán
Close