full screen background image
Search
2019. február 23. szombat -
  • :
  • :

Több mint 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma 2010-hez képest

Több mint 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma 2010-hez képest

2018.01.30. Több mint 700 ezerrel többen dolgoznak ma Magyarországon, mint 2010-ben, ráadásul a többségük, 574 ezer ember a versenyszférában tudott elhelyezkedni – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH kedden kiadott jelentése szerint a tavalyi negyedik negyedévben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 447 ezer volt, 36 ezerrel, 0,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 30 ezerrel, 175 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,8-ra csökkent.

Az államtitkár felidézte, hogy 2010-ben a kormányváltás idején a munkanélküliségi ráta még 11,6 százalék volt.

Cseresnyés Péter szerint 2010 és 2017 között a foglalkoztatás bővülése a gazdaság erősödésével magyarázható, valamint olyan programokkal mint a költségvetési forrásból finanszírozott munkahelyvédelmi akció és az európai uniós forrásból támogatott ifjúsági garancia program. A programokról megjegyezte, hogy a munkahelyvédelmi akció egyebek mellett a 25 év alatti, az 55 év feletti és a tartós munkanélküliek munkaerőpiaci elhelyezkedését segíti, az ifjúsági garancia program pedig a 25 év alattiakra koncentrál.

Kiemelte, hogy a fiatalok foglalkoztatása 2010-ben jóval 20 százalék alatt volt, míg 2017 végére megközelítette a 30 százalékot, a munkanélküliségi rátájuk pedig a 2010-ben mért közel 30 százalékról 10,2 százalékra csökkent.

Az NGM által az MTI-nek eljutatott közlemény szerint 66 hónapnyi folyamatos csökkenést követően továbbra is rekord alacsony, 3,8 százalékos a munkanélküliség Magyarországon. Hét év alatt így harmadára, 175 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, szemben a szocialista-liberális kormányok időszakával, amikor ez a szám megközelítette a félmilliót.

A kormány célja, hogy az országban meglévő munkaerő-tartalékot, az inaktívakat, a munkanélkülieket, a kisgyerekes anyákat, illetve a nyugdíjasokat minél nagyobb számban támogassa a munkaerőpiacra történő visszatérésben. Emellett tovább kell erősíteni szakképzési- és felnőttképzési rendszert, valamint növelni kell a duális képzésben résztvevők számát.

A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a magyar munkaerő-piaci reformoknak, a gazdaságfejlesztő programoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, a minimálbérek érdemi emelésének, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak – olvasható a tárca közleményében.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in foglalkoztatás, Magyarország, munkanélküliség, NGM
Close