full screen background image
Search
2020. október 31. szombat -
  • :
  • :

Több mint 19 milliárd forintos turisztikai fejlesztés várható Veszprém megyében

Több mint 19 milliárd forintos turisztikai fejlesztés várható Veszprém megyében

2018.02.27. Több mint 19 milliárd forintos fejlesztés lendítheti fel Veszprém megye vendégforgalmát a következő években. Egyebek mellett a balatoni közlekedés összehangolása, kerékpáros turisztikai-, város- és kikötőfejlesztések szerepelnek a megvalósítandó tervek között – jelentette ki keddi, veszprémi sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Guller Zoltán hangsúlyozta: a turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordot dönt Magyarországon, tavaly pedig minden idők legeredményesebb évét könyvelhettük el. A vendégéjszakák száma megközelítette a 30 milliót, ami 2010-hez képest 51 százalékos növekedést jelent. Veszprém megyében 702 ezer vendég 2 millió vendégéjszakát töltött el a tavalyi esztendőben, 2010-hez képest a vendégek száma 40,3 százalékkal, a vendégéjszakák száma 31,2 százalékkal emelkedett, a szállásdíjbevételek pedig megduplázódtak – tette hozzá.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy Magyarország biztonságos úti cél a turisták számára, ami kiemelkedően fontos szempont és mindjárt a második helyen áll a célország kiválasztásakor az “élménykeresést” követően.

Kifejtette: a legtöbb turista Németországból érkezik Veszprém megyébe, ők tavaly 229 ezer 934 vendégéjszakát töltöttek el a megyében, amely mintegy 17 százalékkal több, mint 2010-ben volt. A sorban Németországot Hollandia, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Dánia, Szlovákia és Belgium követi. A lengyel turisták által eltöltött vendégéjszakák száma tavaly 248,7 százalékkal volt több, mint 2010-ben – húzta alá.

Veszprém megye turisztikailag jelentős települései Balatonfüred, Zánka, Tihany és Tapolca. Ezeket követi Balatonalmádi, Révfülöp, Alsóörs, Veszprém, Sümeg és Badacsonytomaj – sorolta Guller Zoltán.

Tavaly 46 ezer vendég 91 ezer vendégéjszakát töltött el Veszprémben, a vendégek száma 45,3 százalékkal, a vendégéjszakák száma 49,8 százalékkal nőtt 2010-hez képest. Vendégforgalma alapján Veszprém, a magyarországi települések rangsorában az 50. helyet foglalja el, a szállásdíj-bevétel a városban megközelítette az 1 milliárd forintot és közel 120 százalékkal bővült 2010-hez képest – közölte.

Veszprém megyében közel 31,1 milliárd forint értékben támogatta a kormány a turizmus fejlesztését segítő projekteket 2010 óta, a következő években pedig a korábbiakat messze meghaladó mértékben valósulhatnak meg a beruházások, mintegy 19 milliárd forintos támogatással – húzta alá a vezérigazgató.

Guller Zoltán az induló megyei turisztikai fejlesztések között említette a kikötő- és hajópark fejlesztéseket, az e-kikötők létesítését mintegy 9 milliárd forintból, a balatoni közlekedési rendszer összehangolását, buszjárat hálózat fejlesztését, e-kerékpár fejlesztéseket, kempingfejlesztéseket, a víziturisztikai hálózat fejlesztését, kastély- és várfejlesztést közel 4, 2 milliárd forintból.

Ugyancsak fontos beruházás a veszprémi állatkert és a Balaton-felvidék fejlesztése, a gyógyhelyi és a reformkori városrészi fejlesztések Balatonfüreden – hangsúlyozta.

Guller Zoltán arról is beszélt, hogy 367 milliárd forintról döntött a kormány, melyet a Balatonnál fognak elkölteni. Hozzátette: 1 milliárd forintból a Balaton márkát fejlesztik majd, amely a Magyarország márka fontos eleme. A fejlesztések kiemelt célja, hogy a Balaton négy évszakos turisztikai térséggé váljon és ebben a tekintetben a Balaton “szerves része” Veszprém – húzta alá.

További fejlesztési lehetőséget jelentenek a Kisfaludy szálláshely fejlesztési program pályázatai, melyre a Veszprém megyében található panziók csaknem mindegyike pályázott, a lehetőség még március 14-ig nyitva áll szálláshelyek létesítésére és felújítására – közölte.

Ovádi Péter, a Fidesz veszprémi választókerületi elnöke, országgyűlési képviselő-jelölt kiemelte, hogy Veszprémben szükség van a szálláshelyek fejlesztésére és bővítésére a folyamatos fejlesztések nyomán megnőtt turista forgalomnak köszönhetően. A Balaton régió mellett a Bakony nyújtotta adottságokban is nagy lehetőségek rejlenek – hangsúlyozta.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) arról beszélt, hogy az elmúlt években a városban prioritást élveztek a turisztikai fejlesztések. Kiemelte: ezen fejlesztések esetében nem szabad közigazgatási határokon belül gondolkodni hanem az egész régiót kell szem előtt tartani.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Balaton, fejlesztés, Guller Zoltán, marketing, Ovádi Péter, Porga Gyula, turizmus, Veszprém
Close