full screen background image
Search
2020. július 3. péntek -
  • :
  • :

Több mint 1 milliárdos többlettámogatásban részesül a Zsolnay Örökségkezelő

Több mint 1 milliárdos többlettámogatásban részesül a Zsolnay Örökségkezelő

2016. január 22. Pécs kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK Nkft.) idén 1,17 milliárd forintos állami többlettámogatásban részesül – jelentette be Hoppál Péter pénteken Pécsen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a többlettámogatásból 350 millió forinttal részesül a ZSÖK Nkft. által fenntartott Kodály Központ rezidens zenekara, a Pannon Filharmonikusok (PFZ) is. Hoppál Péter megjegyezte: a PFZ idén is megkapja a nemzeti besorolású zenekar címén biztosított 200 millió forintos állami támogatást.

A pécsi önkormányzat, amely “messze az országos átlag felett finanszírozza kulturális intézményrendszerét”, 100-100 millió forintra csökkenti a ZSÖK Nkft. és a PFZ támogatását idén – jegyezte meg az államtitkár.

Hoppál Péter az állami többlettámogatást szimbolikus értékűnek nevezte, amely jelzi a kormány kulturális decentralizációt célzó terveit.

Szólt arról is, hogy a vidéki kulturális fesztiválok tekintetében a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által biztosított támogatásokon felül a Nemzetgazdasági Minisztériumnál 250 millió forintos keret áll rendelkezésre külön költségevetési soron, emellett idén 300 millió forintot külön keretből az NKA-n keresztül fognak biztosítani, így összességében 550 millió extra támogatásban részesülnek a vidéki fesztiválok.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) finanszírozásával kapcsoltban az államtitkár úgy fogalmazott: “meg fogjuk találni a módot arra, hogy a POSZT-ra fordítható állami összegek emelkedjenek”.

A baranyai megyeszékhelyen tavaly az Emmi 57 partnerszervezeten keresztül 161 főállású közfoglalkoztatott bérét finanszírozta – idézte fel az államtitkár, megjegyezve, a közfoglalkoztatottak 24 százaléka kapott az elsődleges munkaerő-piacon állást.

Hoppál Péter közölte, hogy a Pécsi Nemzeti Színház támogatása idén 18 millió forinttal, a Pécsi Harmadik Színházé mintegy 3 millió forinttal emelkedik. Ennek okaként a pécsi teátrumok emelkedő néző- és előadásszámát említette.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere azt mondta, hogy a baranyai megyeszékhely kulturális teljesítménye a magyar városok közül “toronymagasan kiemelkedik”. A városvezető fontos feladatnak nevezte a pécsi kultúra további erősítését, amelyhez elkötelezett intézményvezetők szükségesek. Mint fogalmazott, nem véletlen, hogy a Pécsi Nemzeti Színház vezetősége 2015-ben újra bizalmat kapott.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, kultúra, Pécs
Close