full screen background image
Search
2020. április 5. vasárnap -
  • :
  • :

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Ars Sacra Fesztivált

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Ars Sacra Fesztivált

2019.08.30. Minden év szeptember harmadik hetén, a Kulturális Örökség Napjaival egy időben megrendezik az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozatát, az Ars Sacra Fesztivált. Szeptember 14. és 22. között határon innen és túl, több mint hatszáz ingyenes programmal, közel 400 helyszínen várják az érdeklődőket.

Kiállítások, koncertek, színházi és irodalmi előadások, filmvetítések, tematikus séták és több száz lélekemelő program gazdag kínálatával idén is megrendezésre kerül az Ars Sacra Fesztivál.

Ízelítő a teljesség igénye nélkül: Zsoltározó zsiványok, szabadulószoba egy zsinagógában, nyitott műhely egy könyvrestaurátornál, betekintés Mindszenty bíboros cellájába, kreatív istentisztelet, 1000 koncert rekordkísérlete, szellemtörténetek a Piarista Múzeumban. A teljes programkínálat elérhető a fesztivál hamarosan megújuló weboldalán és az országszerte megjelenő Papageno magazin, Ars Sacra különszámában.

Nézzünk a megszentelt falak mögé! A Fesztivál első, Nyitott Templomok Napján kitárják a templomok kapuit, megmutatják művészi értékeiket, és előadásokra, beszélgetésekre, gyerekprogramokra hívják a vendégeket. A kezdeményezéshez ebben az évben közel 200 templom csatlakozott.

A június 30-i határidőre minden eddiginél több, összesen 100 alkotás érkezett be az Ars Sacra Filmfesztivál felhívására, melyet kapcsolódó programként negyedik alkalommal rendeznek meg.

A beérkezett filmek jelentős része művészi színvonalon szól az emberi lét sokszínűségéről, a hit erejéről és az örök értékekről. A négytagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró – döntése alapján a filmrajongók 42 alkotással ismerkedhetnek meg a Tabán Art Moziban szeptember 15. és 22. között, a 16:00-20:00 óráig tartó ingyenes vetítéseken.

„Legyenek mindnyájan egyek.” (Jn 17,21) Ezzel a szentírási mottóval arra hívnak mindenkit, hogy együttes erővel mutassák fel európai kultúránk szakrális vonatkozásait és készüljünk a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A fesztivál egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, világi fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Az Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma Dragonits Márta, Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona 2019. szeptember 4-én délelőtt 11 órakor sajtótájékoztatót tart a Boldogasszony Kolostori Kávézóban (1092 Budapest, Ráday u. 36.), ahol meghívott vendégek kíséretében beszámolnak a programokról, megnyitó ünnepségünkről és a hamarosan megújuló honlapról is.

Forrás: Ars Sacra Alapítvány
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in fesztivál, koncert, Magyarország, program
Close