full screen background image
Search
2020. július 4. szombat -
  • :
  • :

Tass, az évezredes közösség

Tass, az évezredes közösség

2019.08.15. A Bács-Kiskun megyei kunszentmiklósi térség közösségteremtő rendezvénysorozata 2019. augusztus 10-én a Tassi Falunapon folytatódott.

Az Árpád-korban alapított, a településhez kötődő főnemeseire büszke községben szinte mindenhol tapintható a közösségi élet kiemelt szerepe. A több generáción átörökített szakmai tudás, a helyi fafaragók köztereken látható szobrai, a társastánc messze földön híres népszerűsége és természetesen a Duna-part pezsgő élete is mind-mind erről tanúskodik. A térség nyugati felén végighúzódó Duna, Magyar Zarándokút, Eurovelo 6 kerékpárút és 51-es főútvonal egyaránt itt lép be a megyénkbe. Ha az utazónak módja van megállní, és Árpád fejedelem főlovászának nevét viselő Csepel-sziget déli csúcsán álló Sziget Őrfánál, az itt egyesülő kis- és Nagy-Duna partján, Pannónia és Hunnia határán, szkíta, avar és kun őseink földjén elgondolkodni a világ folyásán, biztosan magával viheti az érzést, hogy mi itt időben és térben is összetartozunk.

Napjainkban egyszerre tapasztalhatjuk meg társadalmunkban az egyes emberek elidegenedését, a családok szétesését, másrészt pedig a kisközösségek újraéledését, a térségi és nemzeti összetartozás igényét. Ez utóbbi támogatására indította útjára a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Összetartozunk elnevezésű programsorozatát. A programelemek rávilágítanak arra, hogy nem csak a múltunk, és a jelenünk közös, de a jövőt is csak együtt tervezhetjük. Létszükséglet megőrizni önazonosságunkat, őseink hitét, kultúráját, és mindazt, ami bennünket magyarrá tesz, hogy növeljük a az egyes térségek népességmegtartó és közösségteremtő erejét.

A helyi termékkóstoló ezúttal is igazi csemege volt az ínyencek számára. A helyi családi gazdaság egyedi ízesítésű kecskesajtjai mellett a negyedik generációs méhészet klasszikus fajtamézei és az újragondolt fahéjas, aszalt áfonyás, dióágyas mézkrémek is nagy sikert arattak.

A település fafaragóinak művészi igényű szobrai és a különböző alakokat formáló bútorai nagy számú érdeklődőt vonzottak, és sikerrel idézte meg a térség bőrműves pásztor kulturáját a helyszínen bemutatott, igazi míves alkotások sora is, míg a kisebbek elmerülhettek a mézeskalácsok hagyományos készítésének rejtelmeiben.
A színpadon a helyi nyugdíjas klub örökifjú tagjainak csárdás bemutatója és a művészeti iskola társastánc előadása bizonyította be, hogy a klasszikus táncokra minden korban van igény.

A program megvalósítását Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatja.

Forrás/fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Bács-Kiskun megye
Close