full screen background image
Search
2020. március 29. vasárnap -
  • :
  • :

Szolgáltató önkormányzatokat díjazott a belügyminiszter

Szolgáltató önkormányzatokat díjazott a belügyminiszter

2019.06.19. Szolgáltató Önkormányzat Díjjal ismerte el Pintér Sándor belügyminiszter nyolc önkormányzat munkáját. A most először odaítélt díjakat Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint Michl József (Fidesz-KDNP) tatai polgármester, a kitüntetés szakmai kuratóriumának elnöke adta át szerdán Budapesten.

Pogácsás Tibor azt mondta, az önkormányzatok felelnek azért, hogy fejlődjenek a települések, gyarapodjon az ország. Az önkormányzati rendszer a magyar demokrácia megbecsült része, “legsikeresebb terméke”; az emberek a politikában leginkább az önkormányzatokkal, a polgármesterekkel elégedettek – jelezte.

El kell jutni oda, hogy szükség esetén az önkormányzatok keressék fel a polgárokat, ajánlják fel nekik a lehetőségeket. A most először átadott Szolgáltató Önkormányzat Díjak jól jelzik, hogy merre kell tartani – hangoztatta.

Azt mondta: nem csupán a pénz, a költségvetés határozza meg, hogy milyen közösség alakul ki egy településen. Bár az önkormányzatoknak együtt kell működniük egymással, van egyfajta egészséges rivalizálás is köztük. Ahhoz ugyanis, hogy a választók elismerjék a munkájukat, ki kell emelkedniük az átlagból – értékelt az államtitkár.

A díjazottakat egy olyan projekt keretében választották ki, amelynek során sikeres városok programjait tudják elvinni az ország bármely részébe. Elkészült egy olyan tanulmány, amilyenre az önkormányzatok megalakulása óta nem volt példa: tudományosan mérték fel a magyar önkormányzati rendszert, nem politikai alapon, választási szempontból, hanem a polgárok igényeit feldolgozva – ismertette.

Michl József azt mondta, hogy jó tapasztalatokat gyűjtött a kuratórium. Alapcél szolgálni és összefogni a településeken élőket – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a kiemelkedő teljesítményt nyújtókat akarták díjazni, azokat, akik “a puszta létnél” többet tettek le az asztalra.

Húsz pályázat érkezett, amely nyolcvanöt jó gyakorlatot mutatott be, a légnépszerűbb a településidentitás és a biztonság témaköre volt – közölte.

Az esemény sajtóanyagában azt írták, hogy a Szolgáltató Önkormányzat Díj az 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással megvalósuló Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése II. elnevezésű kiemelt projekt keretében jöhetett létre, a Széchenyi 2020 programon belül. Az elismert önkormányzatok példát mutatnak “tudatos, stratégiai szinten végiggondolt és megvalósított cselekvéseikkel” – fogalmaztak.

A kitüntetésben az együttműködés, az átláthatóság és nyitottság, a hatékonyságjavulás, a fontosság, a fenntarthatóság és a megismételhetőség szempontjából jó gyakorlatot megvalósító helyi önkormányzatok részesülhettek.

A húsz pályázó közül Berettyóújfalu, a budapesti II. kerület, Etyek, Kaposvár, Majs, Szolnok, Taktaharkány és Véménd önkormányzata kapott díjat.

MTI
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

More in Baranya megye, Berettyóújfalu, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Budapest, elismerések, Etyek, Fejér megye, Hajdú-Bihar megye, Kaposvár, Magyarország, Majs, önkormányzat, Somogy megye, Szolnok, Taktaharkány
Close